7 PRIČA O BIZARNOM ORUŽJU GEJ BOMBA: Vojna varijacija ideje Vodite ljubav, a ne rat
Foto: Shutterstock

Opasno

7 PRIČA O BIZARNOM ORUŽJU GEJ BOMBA: Vojna varijacija ideje Vodite ljubav, a ne rat

Društvo -

Predstavljamo neka od najneverovatnijih borbenih sredstava u istoriji ratovanja

Američka avijacija je 1994. planirala korišćenje hemikalija koje bi mogle da „izazovu homoseksualno ponašanje“ kod neprijateljskih vojnikaOtrovi, bakterije i virusi od antičkih vremena se koriste u ratu. Koplja i strele sa zatrovanim vrhom bili su popularni čak i među našim precima u vreme dolaska na Balkan, a širom sveta su na neprijatelje bacani ćupovi sa zmijama otrovnicama ili škorpijama, ali i leševi ljudi preminulih od kuge. Ipak, od sveg hemijskog i biološkog oružja koje je napravljeno, takozvane gej bombe su sigurno najgluplje.Projekat od 7,5 miliona- „Vodite ljubav, a ne rat“, bio je višedecenijski antiratni slogan, ali 1994. američka avijacija razvila je svoju varijaciju ove filozofije. Šta bi se desilo kada bi na neprijateljsku armiju mogla da se baci hemikalija koja bi te vojnike naterala da više misle o fizičkim atributima ratnih drugova nego o pretnji koju predstavlja nadolazeći neprijatelj? To je bila ideja iza stvaranja gej bombe. Ne, ovo nije neka bizarna teorija zavere, već dobro dokumentovani projekat avijacije - piše američki publicista Den Glajster.

Gej vojnici
Gej vojnici

Zaista, dokumenta o ovom projektu koji je koštao 7,5 miliona dolara objavljeni su 2005. i izazvali su pravi podsmeh u naučnim krugovima. Laboratorija „Rajt“ razvila je ideju u tekstu „Hemikalije koje uznemiravaju, dosadne su i identifikuju ‚loše momke‘“.- Hemikalije mogu biti naprskane na neprijateljske pozicije ili rute koje koriste. Predlažemo tri klase hemikalija. Kategoriju 1 čine hemikalije koje privlače agresivna i dosadna stvorenja poput buba, pacova ili većih životinja koje bodu i ujedaju. Kategoriju 2 čine hemikalije koje bi imale dugotrajno, ali ne i smrtonosno dejstvo. Primer bi bilo markiranje neprijateljskih vojnika tako da bi njihov smrad i izgled iritirali i njihove saborce. Kategoriju 3 čine hemikalije koje tako utiču na ljudsko ponašanje da bi razorile disciplinu i moral neprijatelja. Jedan neukusan, ali nesmrtonosan primer bili su jaki afrodizijaci koji mogu da izazovu homoseksualno ponašanje. Hemikalije koje utiču na ljudsko ponašanje na način koji bi uništio moral i efikasnost protivnika tek bi trebalo napraviti - piše u dokumentu.Bacanje oružjaKako se navodi, prva faza projekta trebalo bi da bude gotova do 1. februara 1995, a trebalo je da se nađu u upotrebi već 1. septembra 2000. Ipak, posle neuspešnih testova, odustalo se od koncepta bombi koje bi naterale neprijatelje da bace oružje i bace se jedni na druge u nezadrživom naletu seksualne želje.- U istoriji su zabeleženi mnogi primeri hrabrih homoseksualaca na frontu, pa je neverovatno da je iko pomislio kako bi pretvaranje neprijateljskih vojnika u gejeve, što je inače potpuno nemoguće, moglo da ih onesposobi za borbu - kaže istraživač Džef Kors.Upravo zato što je ceo koncept besmislen, laboratorija „Rajt“ je 2007. dobila Ig Nobelovu nagradu za mir, parodiju na pravu Nobelovu nagradu.

OTPOR UZ SPREJ „KO, JA?“Američka kancelarija za strateške usluge (OCC), prethodnica CIA, tokom Drugog svetskog rata razvila je tajni sprej za francuski pokret otpora. Ovo oružje nazvano „ko, ja?“ bilo je namenjeno borbi protiv nacističkih vojnika. Ideja ja bila da se oni isprskaju sprejom koji širi fekalni miris, što je trebalo da ih osramoti u očima saboraca. Međutim, sprej je bio težak za korišćenje, pa su napadači smrdeli više nego žrtve i lako je bilo uhvatiti ih.

Andrija Ivanović

Bonus video

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track