7 PRIČA O BIZARNOM ORUŽJU VATRENI BALONI: Fijasko prve interkontinentalne bombe
Foto: Profimedia

Opasno

7 PRIČA O BIZARNOM ORUŽJU VATRENI BALONI: Fijasko prve interkontinentalne bombe

Društvo -

Predstavljamo neka od najneverovatnijih borbenih sredstava u istoriji ratovanja

Japan je 1944. godine rešio da iskoristi vazdušne struje, pa je ka Americi poslao 9.000 papirnih balona sa eksplozivnim napravamaVeliki sukobi poput Drugog svetskog rata predstavljaju prave prekretnice u razvoju naoružanja. Sve učesnice rata pokušavale su da smisle što razornije oružje, i to je, na kraju, i dovelo do nastanka atomske bombe. Međutim, neke ideje nisu bile komplikovane kao bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki, već su, može se slobodno reći, bile genijalne u svojoj jednostavnosti. Najbolji primer toga su japanski „vatreni baloni“ - jednostavni i na papiru ubitačni. Međutim, u praksi, ovo bizarno oružje bilo je potpuni fijasko.

Tihe ubice

- Baloni s bombama, na japanskom „fu go“, trebalo je da budu tihe ubice Drugog svetskog rata. Koristeći vazdušne struje, ovo japansko oružje trebalo je da preleti Tihi okean i stigne do meta u Americi. To oružje napravljeno 1944. smatra se prvim interkontinentalnim oružjem u istoriji - piše publicista Džona Rizo.Japan je za napad koristio balone od papira prečnika 10 metara. Za ove potrebe razvijena su tri tipa bombi - jedna od 15 kilograma i sa 4,3 kilograma pikrinske kiseline ili TNT, druga od 12 kilograma i sa 310 grama baruta i 1,5 kilograma eksplozivne legure i treća od pet kilograma sa lako zapaljivim kontejnerima. Ideja je bila jednostavna i na papiru je delovala prilično ubitačno, pa su Japanci napravili 9.300 balona i pustili ih ka Americi u novembru 1944.- Balon je bio vidljiv samo nekoliko minuta po puštanju, a onda bi nestao na plavom nebu kao dnevna zvezda - opisao je lansiranje japanski major Tejdži Takada.Samo 300 balona stiglo je do SAD u februaru i martu 1945. i uglavnom su pali na nenaseljena područja. Jesu izazvali nešto problema, ali zbog vremenskih uslova nisu mogli da ispune glavni cilj - izazivanje jakih šumskih požara širom zemlje. Ipak, izazvali su paniku među stanovništvom, pa je medijima naređeno da sve zataškaju.Eksplozija i u JapanuIpak, vatreni baloni odneli su nekoliko života. U Južnom Oregonu 5. maja 1945. eksplodirali su u šumi i ubili su trudnicu Elsi Vinters Mičel (26) i petoro dece. Oni su ujedno i jedine žrtve rata na teritoriji kontinentalne Amerike. Da je napad „vatrenim balonima“ bio pravi fijasko, najbolje ilustruje to što su se mnogi baloni vratili ka Japanu i tu eksplodirali, mada je broj žrtava sakriven od javnosti. Zanimljivo je da je japanska armija 1944. razvijala i biološko oružje, a jedan od planova bio je slanje antraksa i kravljih boginja na američku teritoriju tim istim balonima. Pretpostavlja se da bi ovakav način upotrebe balona bio mnogo efikasniji i smrtonosniji, ali nikad nije realizovan.

PODVODNE KAMIKAZEJapan je tokom Drugog svetskog rata sejao strah svojim kamikazama, pa je imperijalna mornarica oformila specijalnu jedinicu Fukurju. Njihovo ime znači „šćućureni zmaj“, a u stvari je reč o podvodnim bombašima-samoubicama. Oni su imali specijalno odelo sa 15 kilograma eksploziva. Zadatak im je bio da pod vodom priđu neprijateljskim brodovima i raznesu i sebe i njih. Napravljeno je 450 odela, ali su u borbi zakazali.

Andrija Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track