7 PRIČA O SKRIVENOM BLAGU Antičke riznice: Udba odnela Herkulovo zlato

Legende

7 PRIČA O SKRIVENOM BLAGU Antičke riznice: Udba odnela Herkulovo zlato

Društvo -

Predstavljamo legende o tajnom bogatstvu za kojim se i danas traga u Srbiji

Ima naučnika koji tvrde da se mitska Atlantida nalazila na Dunavu. Kad je ovaj mitski grad potonuo, pod vodu je otišlo i njegovo blagoPrema delima grčkog filozofa Platona, u staro doba postojao je grad-država nazvan Atlantida. Nalazio se „iza Herkulovih stubova“, bio je moćan i bogat, a na vrhuncu razvoja, nestao je s lica zemlje za jedan dan i jednu noć.Mit ili istinaBilo da je ovo mit ili istina, Atlantida predstavlja najtraženiji izgubljeni grad. Zbog pominjanja „Herkulovih stubova“, što je antički naziv za Gibraltarski moreuz, većina istraživača smešta je u Sredozemno more, ali ima i onih koji smatraju da se Atlantida nalazila na donjem toku Dunava. Veruje se, naime, da je Herkul plovio preko Crnog mora, uzvodno Dunavom. Đerdapska klisura smatra se tako jednim od mogućih mesta Herkulovog podviga razdvajanja stenovitog planinskog masiva, a za ostrvo Ada Kale kod Kladova, potopljeno sedamdesetih godina prilikom izgradnje HE „Đerdap“, vezuje se lokacija pominjanih Herkulovih stubova. Prema legendi, naime, te stubove je Herkul podigao da bi pregradio veliki vodeni tok. A istraživanja su pokazala da se ostrvo Ada Kale sastojalo od velikih kamenih blokova pokrivenih zemljom i da je, po svemu sudeći, bilo veštački stvoreno.Osim toga, rumunski naučnici ustanovili su da je tvrđava koju su na ovom ostrvu podigli Austrougari bila povezana s obalom brojnim hodnicima ispod toka reke, ko zna koliko starim. Širom sveta objavljeni su brojni naučni radovi i popularne knjige koje se bave Herkulom na Dunavu, a za nas je ovom prilikom značajno samo pominjanje „stubova“, odnosno potvrda da se mitska Atlantida nalazila, kako Platon kaže, odmah iza njih, odnosno nizvodno ispod Đerdapske klisure. A u njoj je, prema zapisu, bilo mnogo bogatstva.

Car Trajan
Car Trajan

Izgleda da su Rimljani, koji su baš kod Kladova prelazili Dunav zbog daljih osvajanja, nešto od tog zlata našli. Prema zapisima ličnog lekara imperatora Trajana, koji je u Đerdapu ostavio svoju tablu, iz ovog je kraja 106. godine preneto u Rim pet miliona livri zlata (1.625 tona!) i duplo više, 3.250 tona, srebra.Legenda o zlatuBlago je, međutim, viđano i kasnije... Hidroelektrana „Đerdap“ na Dunavu, kod Karataša, pruža se preko malog ostrva Banu-Gura Vai, gde su sredinom prošlog veka pronađeni ostaci ljudskih naseobina stari više od 10.000 godina. U vreme izgradnje brane na njemu su se još nalazili zidovi dveju tvrđava, a u naučnim zbornicima ostalo je zabeleženo da narod iz ovog dela Podunavlja s kolena na koleno prenosi verovanje da je tamo zakopano blago.Kad je pre četiri decenije završena brana za hidroelektranu i akumulaciono jezero počelo da se puni, voda je, uz ostrvo Ada Kale, potopila i ostrvce Banu-Gura Vai.Bilo da je sve ono ranije kazano legenda ili ne, mnogi radnici zaposleni na izgradnji HE „Đerdap“ svedočili su da su sa ostrvceta neposredno pred potapanje pripadnici bezbednosti celu noć prenosili sanduke zlata.

TRAGOVI POSTOJEPrema rasprostranjenim verovanjima, simbol izgubljenog kontinenta Atlantide je „svastika“, odnosno kukasti krst. A upravo ovaj znak nacrtan je na žrtveniku u jednoj kući u Lepenskom viru.

Momčilo Petrović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track