99 GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA: Volimo ga iz principa
Foto: AP

Revolucionar

99 GODINA OD SMRTI GAVRILA PRINCIPA: Volimo ga iz principa

Društvo -

Član Mlade Bosne preminuo je na današnji dan u češkom zatvoru Terezinu, gde je napisao „Naše će sene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu...“

U češkom zatvoru Terezinu, na današnji dan pre tačno 99 godina, umro je član tajne organizacije Mlada Bosna Gavrilo Princip, koji je 28. juna 1914. izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu.Ovaj atentat Beču je poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, što je dovelo do Prvog svetskog rata u kojem je život izgubilo više od 15 miliona ljudi!

Ubistvo nadvojvode u Sarajevu... Franc Ferdinand
Ubistvo nadvojvode u Sarajevu... Franc Ferdinand

Veruje se da su pripreme za atentat na Franca Ferdinanda započete još u martu 1914, kada je on najavio svoj dolazak u Sarajevo na Vidovdan, na vojnu vežbu austrougarske vojske, što su mnogi shvatili kao provokaciju. Članovi Mlade Bosne izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i težnje većinskog srpskog naroda ka oslobođenju i ujedinjenju. Zbog atentata na Franca Ferdinanda, 12. oktobra 1914. pred sud je izvedeno 25 mladih ljudi. U vreme kad se desio atentat, Princip je bio, prema austrougarskim zakonima, previše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora, tokom kojih je bio izložen strašnim mučenjima. Kaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 1918. godine, malo pred završetak Prvog svetskog rata. Na zidu ćelije u kojoj je umro Princip je napisao: „Naše će sene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu...“.

Matija BećkovićIME I PREZIME GA OPISUJUAkademik Matija Bećković smatra da se sva Principova „biografija i sudbina krije u njegovom imenu i prezimenu“.- To je jednom zauvek i najlepše kazao Miloš Crnjanski rečima da je Principovo ime sastavljeno od jednog načela i jednog arhangela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track