Advokat Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir: Biću novi predsednik Advokatske komore
Foto: Zorana Jevtić

Mini-intervju

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir: Biću novi predsednik Advokatske komore

Društvo -

Izbori za predsednika Advokatske komore Beograda (AKB) trebalo je da budu održani početkom decembra, ali pomereni su za sledeću godinu

Advokaturi ću vratiti društveni položaj i samostalnost, a želim da se naš esnaf blagovremeno pita i čuje u vezi sa svim važnim državnim pitanjimaIzbori za predsednika Advokatske komore Beograda (AKB) trebalo je da budu održani početkom decembra, ali pomereni su za sledeću godinu.Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, jedan od kandidata za novog šefa AKB, sigurna je u svoju pobedu.- Kad konačno budu održani izbori, a kako stvari stoje, to će biti 21. januara 2017, biću predsednik AKB - kaže ona.Šta advokati mogu da očekuju ukoliko postanete predsednica AKB?- Potrudiću se da nama u advokaturi vratim društveni položaj koji nam pripada kao pravnozastupničkom esnafu, da advokaturi vratim samostalnost koju je izgubila pod pritiskom sudskih postupaka u kojima nam presude uređuju stanje u Komori, umesto da probleme rešimo internim medijacijama i na zadovoljstvo svih nas. Želim da se advokatura blagovremeno pita i čuje u vezi sa svim važnim društvenim i državnim pitanjima.Da li će mladi advokati, koji tek počinju karijeru, moći da računaju na vašu pomoć?- Zalagaću se za poboljšanje materijalnog položaja i usavršavanje mladih advokata i advokatskih pripravnika. Brinućemo o porodiljama i trudnicama, tako što će imati i olakšice u plaćanju dažbina i članarine. Brinućemo i o starim i bolesnim kolegama, kojima ćemo pružati neophodnu finansijsku pomoć.Hoćete li možda prekontrolisati rad odlazećeg rukovodstva AKB sa Slobodanom Šoškićem na čelu?- Neophodna je revizija celokupnog poslovanja Komore i kontrola finansija, s obzirom na to da godinama u AKB postoje neke nerazrešene situacije i neadekvatna unutrašnja kontrola finansijskog poslovanja, jer se ne zakazuju skupštine na kojima bi se kontrolisali finansijski planovi i izveštaji.

Seksistički ispad šefa AKBTIH NEMILIH SCENA NE ŽELIM DA SE SEĆAMPredsednik AKB Slobodan Šoškić nedavno je vama i još dvema koleginicama uputio seksističke izjave?- Epilog će biti u odluci disciplinskih organa koji su pokrenuli postupak protiv Šoškića. Tih nemilih scena ne želim da se prisećam. To ponašanje je reklo sve o njemu. Tako nešto i takav neko više nikada ne sme da nam bude na čelu Advokatske komore.

BOBAN KAROVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track