AFERA HELIKOPTER: Tužilaštvo saslušava vojni vrh!
Foto: Beta Emil Vaš, Zorana Jevtić, Fonet Nenad đorđević, Emil Vaš

Najviši državni i vojni zvaničnici pred tužiocima

AFERA HELIKOPTER: Tužilaštvo saslušava vojni vrh!

Društvo -
Tužilaštvo će u okviru standardne procedure saslušati ministra Gašića, generale Dikovića, Živaka i Bandića. Zbog žrtava i njihovih porodica ovo se ne sme pretvoriti u političko prepucavanje. Ne presuđivati bez presude, kaže Radun

BEOGRAD - Više javno tužilaštvo u Beogradu saslušaće u narednih nekoliko dana najviše državne i zvaničnike Vojske Srbije u vezi s padom vojnog helikoptera Mi-17, pa i ministra odbrane Bratislava Gašića, saznaje Kurir. Osim njega, pred tužiocima bi trebalo da se nađu i generali Ljubiša Diković, Ranko Živak i Predrag Bandić.Izvor Kurira iz Višeg javnog tužilaštva otkriva da će najpre biti saslušani generali iz RV i PVO.- Tužilac će u narednim danima uzeti izjave od komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića i komandanta RV i PVO Ranka Živaka, a nakon toga bi trebalo da budu saslušani i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i ministar odbrane Bratislav Gašić. Njihovi iskazi mogli bi da pomognu da se istraga što pre privede kraju, što ne znači da su krivi, već je reč o standardnoj proceduri - kaže naš sagovornik, i dodaje:- Oni su imali dobre namere da spasu bebu. Više javno tužilaštvo, u koje su prosleđeni izveštaji obe komisije o padu vojnog helikoptera u kome je 13. marta poginulo sedam osoba, u petak je saopštilo da postoje sumnje da deo odgovornosti snose neki aktivni pripadnici Vojske Srbije, kao i da postoje indicije za eventualnu odgovornost pojedinih civila. Takođe, tužilaštvo je tad najavilo da će sprovesti „istražne radnje protiv određenog broja lica“ u vezi s ovim slučajem.U kabinetu ministra Gašića kažu za Kurir da će se on odazvati pozivu.- Ministar nema šta da krije, nije prekršio nijedan zakon - kažu u kabinetu prvog čoveka Vojske.S druge strane, Diković je kratko poručio:- Hvala na informaciji. Ne mogu ništa reći pre saslušanja.Predrag Bandić nije odgovarao na pozive. Inače, komisija koja se bavila utvrđivanjem odgovornosti za nesreću predala je 18. marta izveštaj načelniku Generalštaba Dikoviću, ali i predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Tehnička komisija RVO i PVO, koja je istraživala uzroke pada vojnog helikoptera, svoje nalaze predala je nadležnim službama 31. marta.Podsetimo, tom prilikom poginuli su major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari-zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, medicinski radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.Analitičar Branko Radun kaže da tužilaštvo treba da ispita sve činjenice, ali da ne sme da se pravi medijska hajka.- Sud i nadležne institucije treba da daju poslednju reč. Niko nije hteo da sruši helikopter i da ljudi poginu. Svima su razlozi bili humanitarni, a to je da se spase beba. Ovaj slučaj ne sme, i to zbog žrtava i njihovih porodica, da se pretvori u političko prepucavanje. Ne sme se presuđivati pre bilo kakve presude - naglasio je Radun.

RaspravaTRAŽE FORMIRANJE ANKETNOG ODBORAZamenica predsednika DS Gordana Čomić najavila je da će njena stranka podneti zahtev da Skupština osnuje anketni odbor koji bi trebalo da utvrditi sve činjenice o padu vojnog helikoptera.

Ministar Gašić uhvatio maglu BEŽAO OD NOVINARA ZBOG HELIKOPTERAMinistar odbrane Bratislav Gašić konačno se juče pojavio u javnosti, prvi put od obelodanjivanja izveštaja o padu helikoptera. Zanimljivo je da je Gašić, iako je bio na čak dva događaja povodom obeležavanja godišnjice bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu, oba puta uspeo da eskivira brojne novinarske ekipe. Naime, prvi čovek Vojske ne samo što je odbio da daje izjave već je na Zemunskom keju, gde je položio venac pilotima braniocima Beograda, uspeo da zbriše novinarima i utrči u službeni auto koji je već bio u pripravnosti za tutanj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track