AFERA INDEKS UŠLA U ZAVRŠNU FAZU: Bivši dekan progovorio posle 8 godina!

Najobimniji proces u istoriji srpskog pravosuđa

AFERA INDEKS UŠLA U ZAVRŠNU FAZU: Bivši dekan progovorio posle 8 godina!

Društvo -

Nakon osam godina, redovni profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta i dekan u dva mandata Predrag Stojanović izneo je odbranu u slučaju afere Indeks. U Višem sudu u Smederevu on se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice za mito i prodaju ispita studentima.

Suđenje korupciju na Pravnom fakultetu formalno je počelo krajem 2008. godine, a čak dva puta je vraćano na početak.

Ovaj postupak vodi se protiv 87 osoba za oko 150 krivičnih dela. Do danas međutim, nakon osam godina, u ovom slučaju nije izrečena ni prvostepena presuda.

Jedan od optuženih Predrag Stojanović koji se tereti za produžena krivična dela primanja mita i zloupotrebu službenog položaja prvi put izneo je odbranu tvrdeći da nije kriv kao i da je za njega kao profesora ispod časti da bilo kome prodaje ispite.

"Moja plata kao redovnog profesora Pravnog fakulteta u vreme pred hapšenje bila je 3.400 evra. Za mene, kao uglednog profesora, ispod časti je da prodaje bilo kome, ponajmanje studentima, ispite", rekao je danas Stojanović u Višem sudu u Smederevu.

Bivši dekan Stojanović u pritvor zbog izbegavanja suđenja

Podsetimo, nedavno je Apelacioni sud u Beogradu odlučio da profesor Stojanović, koji izbegava suđenje za aferu "Indeks", mora u pritvor jer će ga u protivnom policija uhapsiti. Viši sud u Smederevu sredinom novembra ove godine doneo je rešenje kojim se Stojanoviću određuje pritvor od 60 dana, jer je kako je navedeno, izbegavao da se izjasni o optužnici koja ga tereti za korupciju na fakultetu.

Iako je suđenje počelo još 2008. godine, profesor Stojanović svoje odsustvo sa suđenja pravdao je bolešću, iako je prema podacima suda, u tom periodu obavljao profesorsku dužnost na fakultetu u Kragujevcu.

Stojanović: Nisam izbegavao ročišta, ne šaljite me u CZ

Nakon osam godina od početka suđenja za korupciju na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, Predrag Stojanović danas je izneo svoju odbranu tvrdeći da nije za mito i prodaju ispita studentima kao i da nisu tačne tvrdnje policije da se skrivao i izbegavao ročišta. Osim toga, Stojanović u Višem sudu u Smederevu zamolio sudiju u ovom slučaju da ga "ne šalje u ambulantu na nivou Centralnog zatvora" jer "u toj ambulanti nema uslova za lečenje".

Branioci profesora Stojanovića, advokati Perazić i Nikolić, predložili su da se stavi van snage odluka vanpretresnog veća o pritvoru i kao alternativu predložili da Stojanović bude na Vojno-medicinskoj akademiji.

On je rekao sudiji da će se redovno javljati na rasprave i kad god bude potrebno "uprkos narušenom zdravlju".

Pre devet godina u Kragujevcu uhapšeni su prvi profesori pod optužbama da su u zamenu za novac studentima omogućavali da polože ispite.

Prema optužnici, položeni ispit koštao je 500 do 1.000 evra, a diploma 12.000 do 16.000 evra.

Ovo suđenje najobimniji je postupak u istoriji srpskog pravosuđa. Prvobitno se postupak vodio protiv 87 osoba za 150 krivičnih dala, dok su sada optužene njih 44.

Postupak protiv osamdesetak optuženih u ovoj aferi, koji se terete za više krivičnih dela, posle sedam godina i prema rečima predsednice Višeg suda Slađane Bojković ušao je u završnu fazu.

Optuženom profesoru produžen pritvor

Sudsko veće Višeg suda u Smederevu odlučilo je danas da profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta Predrag Stojanović ostane u pritvoru zbog bojazni da bi se ponovo mogao oglušiti o pozive na glavnu raspravu.Kako je tokom glavnog pretresa navela sudija Sladjana Bojković, Stojanović će biti pušten iz pritvora ukoliko on ili neko umesto njega pruži jemstvo od milion dinara, ali će biti vraćen u pritvor ukoliko se ne bude odazivao sudu.

Suđenje dugo osam godina- nema ni prvostepene presude

Suđenje za aferu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu počelo je još 1. decembra 2008. godine. Međutim, od tada do danas nije izrečena čak ni prvostepena presuda. Ovaj postupak je čak dva puta vraćan na početak. Postupak se odugovlačio i zbog velikog broja zahteva za izuzeće postupajućeg predsednika veća, sudija porotnika, javnog tužioca, kao i zbog obustave rada advokata.

(Insajder/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track