AKCIJA KURIRA DOVRŠIMO MAUZOLEJ NA VIDU: Srbijo, odužimo se junacima!

Heroji albanske golgote ne smeju biti zaboravljeni

AKCIJA KURIRA DOVRŠIMO MAUZOLEJ NA VIDU: Srbijo, odužimo se junacima!

Društvo -
Ličnosti iz javnog života podržavaju naš list u nameri da se postave dva bronzana vojnika na ulaz u spomen-kosturnicu herojima albanske golgote na Vidu

BEOGRAD - Srbijo, na noge! Kurir pokreće akciju da herojima albanske golgote konačno, posle sto godina, bude završena spomen-kosturnica na ostrvu Vidu i da na njenom ulazu budu postavljena dva srpska vojnika od bronze, kako je projektovao arhitekta Nikolaj Krasnov.U tome imamo podršku i brojnih ličnosti iz javnog života. Operska diva Jadranka Jovanović odmah je stala uz Kurir. Ona kaže da je svog sina, još kao desetogodišnjaka, vodila na Krf i Vido:Ogromna žrtva- Namerno sam odabrala da sina odvedem na Vido jer smatram da sve buduće generacije moraju da znaju kroz šta su prošli naši preci i koliku su žrtvu podneli. Mnogo je važno da svaki roditelj odvede svoje dete tamo. Ta ogromna žrtva utkana je u naše gene i našu krv i mora da bude u svesti i budućih generacija. Zato snažno podržavam akciju Kurira.Glumac Miša Janketić više puta bio je na Krfu i Vidu, čak je pred spomen-kosturnicom citirao vojvodu Živojina Mišića: - Nisam znao da je mauzolej nedovršen. Bilo bi dobro da dozvolimo da taj impozantni duhovni, verski i nacionalni spomenik egzistira onako kako je zamišljeno i svi ljudi bi to trebalo da podrže.Mauzolej na Vidu u nadležnosti je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, gde nam je već rečeno da nemaju para za završetak projekta. Ministar Aleksandar Vulin juče je naveo da oni podržavaju našu akciju.Spasavanje spomenika- Ja lično i ministarstvo na čijem sam čelu voleli bismo da spomen-kosturnica na Vidu bude završena po originalnom projektu i akcija Kurira ima našu punu podršku jer samo na taj način neće biti zaboravljeno kulturno-istorijsko blago Srbije - rekao je Vulin za naš list i dodao da su u toku pregovori s Grčkom da se više stotina srpskih spomenika u toj državi održava na još višem nivou.

Originalni nacrt... Spomen-kosturnica
Originalni nacrt... Spomen-kosturnica

Petar BožovićNE DAJU NAM DA SE SEĆAMOSvesrdno podržavam akciju Kurira. Nažalost, sramotu smo mi odavno zaboravili, čak i za veće stvari, a kamoli za mauzolej. Ceo svet se seća Prvog svetskog rata, a mi ne smemo zbog nasleđa onog potonjeg.Bora ĐorđevićVLAST TREBA DA IMA SLUHANema razloga da mauzolej ne bude napravljen do kraja, i zaista bih voleo da vam uspe akcija, ali se bojim da možda neće. Ipak se nadam da će ove naše vlasti, koje srljaju u Evropu, imati sluha da završe taj spomenik.Milovan VitezovićIMATE SVU MOJU PODRŠKUPodržavam vašu akciju. Uostalom, zar bi mogao autor istorijskog romana kakav je „Čarape kralja Petra“ da ne podrži jednu takvu akciju. Imate svu moju podršku.

USKORO AKCIJA PRIKUPLJANJA SREDSTAVA

Poštovani čitaoci, obaveštavamo vas da će akcija prikupljanja sredstava za završetak spomen kosturnice na Vidu uskoro biti i zvanično pokrenuta.

O svemu ćete biti blagovremeno obavešteni. Hvala na pomoći.

Vaš Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja