Miljko Ristić: Ne pomažite Milošu! Miloš: Nisam prevarant!
Foto: Zorana Jevtić

Doktori zaratili zbog bolesnog naučnika

Miljko Ristić: Ne pomažite Milošu! Miloš: Nisam prevarant!

Društvo -
Bivši direktor KCS tvrdi da Nikoliću nije potrebna transplantacija srca niti 120.000 evra, a za „lakrdiju“ krivi direktora klinike za kardiologiju Arsena Ristića

BEOGRAD - Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i razvoj kardiohirurgije u Srbiji, pozvao je da se obustavi humanitarna akcija prikupljanja pomoći od 120.000 evra za transplantaciju srca mladom naučniku Milošu Nikoliću, a nadležne ograne da ispitaju ceo slučaj.Dr Ristić za Kurir tvrdi da Nikoliću nije potrebno novo srce i optužuje dr Arsena Ristića, direktora klinike za kardiologiju KCS, da je bolesnog mladića podstakao na humanitarnu, akciju postavljajući mu pogrešnu dijagnozu!

- Ovde je situacija apsolutno čista, ovaj pacijent nije kandidat za transplantaciju srca, što je jednoglasno procenio lekarski konzilijum od 15 lekara. On čak nije kandidat ni za srčanu pumpu, koja obično prethodi ugradnji novog srca.

Doktor Arsen Ristić je svojevremeno Nikolića primio kao hitan slučaj, iako on to nije bio. Arsen mu je takođe rekao da mu je potrebna transplantacija i verovatno predložio Milošu da pokrene humanitarnu akciju za odlazak u inostranstvo - kaže doktor Ristić.

Dr Miljko Ristić (levo) i dr Arsen Ristić
Dr Miljko Ristić (levo) i dr Arsen Ristić

Bruka za Srbiju

Bivši direktor KCS takođe tvrdi da, iako ovaj mladi naučnik ima srčanu slabost, ona nije terminalna i da s njom može da vodi normalan život i da mu nikad ne zatreba novo srce.

- Arsen je kasnije i sam promenio mišljenje i odlučio da pacijent nije kandidat za operaciju, a ne znam ni kako je uopšte mogao da predloži transplantaciju! Drago mi je što je naš narod human i što žele da pomognu mladiću, ali je lakrdija da se iz Srbije ovakvi pacijenti šalju u svet! Biće bruka za našu zemlju ako pošaljemo čoveka kojem to ne treba - kaže Ristić i dodaje da je nemoguće da se pacijentu za tako kratko vreme kao Milošu pogorša snaga srca sa 35 odsto na 15 odsto, koliko je indikovano za transplantaciju.Dr Arsen Ristić juče je odbacio Miljkove optužbe i najavio za danas zvanično saopštenje KCS.

Ostaje dijagnoza

- Sve poričem, ostajem pri dijagnozi koju sam inicijalno postavio pacijentu i ne želim ništa više da komentarišem do zvaničnog saopštenja - izjavio je Arsen Ristić.Direktor KCS Milika Ašanin navodi da zasad neće komentarisati slučaj. Za Miloša je dosad preko Fejsbuk stranice „Srce za Milošev osmeh“ prikupljeno 30.000 evra.

Miloš NikolićNISAM PREVARANT, ŽELIM DA OZDRAVIMMiloša Nikolića (30), zbog kog je u Srbiji izbio pravi lekarski rat, ekipa Kurira juče je posetila na klinici za kardiologiju KCS, u kojoj se oporavlja posle ugradnje pejsmejkera. On najoštrije poriče da je prevarant.- Svakog meseca mi je sve gore i moram da uzimam veću dozu lekova. Lekari su mi rekli da mi treba novo srce i da moram da razmišljam unapred. Nemam ništa protiv operacije u Srbiji, ali ovde su liste čekanja preduge. Samo želim normalno da živim, a transplantacija je jedino rešenje - kaže Miloš i dodaje da se zahvaljuje kolegama i ljudima na novčanoj pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja