ALARMANTNO: Srbiji prete nove poplave!
Foto: Dado Đilas

Nemački naučnici upozoravaju na nepogode

ALARMANTNO: Srbiji prete nove poplave!

Društvo -

Do katastrofalnih poplava iznad Srbije i BiH tokom 2014. godine došlo je zbog određenog „zastoja“ u talasanju vetrova u gornjim slojevima atmosfere

BEOGRAD - Katastrofalne poplave koje su zahvatile Srbiju 2014. godine posledica su promene klime, otkrili su nemački istraživači analizom satelitskih podataka!Oni su za nemački list Dojče vele upozorili i da je ovo samo početak i da se nove poplave i vremenske nepogode mogu očekivati i ubuduće.

- Do katastrofalnih poplava iznad Srbije i BiH tokom 2014. godine došlo je zbog određenog „zastoja“ u talasanju vetrova u gornjim slojevima atmosfere. Zastoj oblaka bio je iznad celog regiona - objasnili su eksperti sa Instituta za istraživanje klime u Potsdamu, koji su naveli da do ovoga dolazi zbog globalnog otopljavanja:

- Razlog za zastoj vetrova je promena klime. Naime, talasanje vetrova je posledica velikih temperaturnih razlika između vazduha koji se nalazi iznad Severnog pola i onog sa Sredozemlja. Kako se povećavala temperatura vazduha na Severnom polu, tako je sve manja razlika u temperaturi između vazdušnih masa - poručili su istraživači i dodali da se broj obilnih kiša iznad Balkana u proteklih 60 godina udvostručio i da će se ovakav trend nastaviti.(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track