ALARMANTNO: Uranijum ubija i 17 godina posle bombardovanja!
Foto: Reuters

Još jedan tihi ubica u Srbiji

ALARMANTNO: Uranijum ubija i 17 godina posle bombardovanja!

Društvo -

Građani Srbije izloženi radioaktivnoj supstanci, koje, pored radona, u pojedinim delovima naše zemlje ima znatno iznad dozvoljene vrednosti

Pored radioaktivnog gasa radona, kojeg u pojedinim delovima naše zemlje ima tri puta više od dozvoljene norme, građani Srbije izoženi su i delovanju osiromašenog uranijuma, ali i drugih opasnih elemenata i jedinjenja koja izazivaju kancer!Naime, prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, od 1999. do 2012. stopa obolevanja od svih vrsta karcinoma porasla je za 30 odsto, odnosno iznosi 281 novoobolelog na 100.000 stanovnika. A to je, prema rečima naših sagovornika, direktna posledica NATO bombardovanja Srbije!

- U Srbiji je 1999. ukupno bilo oko 10.000 obolelih od kancera. U 2014. imali smo 40.000 samo novoobolelih! To je poražavajuća statistika, koja je dokaz posledica koje je bombardovanje osiromašenim uranijumom ostavilo na zdravlje našeg stanovništva - kaže za Kurir dr Dragica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, koja upozorava i da je u Srbiji obolevanje od kancera 2,5 puta veće od svetskog proseka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track