ALARMANTNO: Zagađenje pet puta veće od dozvoljenog, najugroženija deca
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Zabrinjavajući rezultati merenja vazduha

ALARMANTNO: Zagađenje pet puta veće od dozvoljenog, najugroženija deca

Društvo -
Najzagađeniji gradovi su Užice i Valjevo, a u Beogradu Bulevar despota Stefana i područje oko Savskog amfiteatra. Srčanim bolesnicima i astmatičarima preporučuju se dodatne mere opreza

BEOGRAD - Koncentracija zagađenja vazduha u Srbiji povećana je od tri do pet puta u odnosu na dozvoljenu.Lekari kažu da je zbog ovako alarmantne situacije povećan broj sugrađana sa respiratornim problemima i upozoravaju da su posebno ugrožena deca! Koncentracija smoga povećana je svuda u regionu, a najkritičnije je u Sarajevu, u BiH, gde je Gradsko veće uputilo apel nadležnim institucijama, kao i osnovnim i srednjima školama da učenike pošalju na prevremeni raspust.- Svake godine tokom zimskog perioda i grejne sezone povećana je koncentracija čestica dima i čađi, koje nastaju kao posledica loženja i sagorevanja. Međutim, ove godine je koncentracija zagađenja u Srbiji veća od dozvoljene od tri do pet puta zbog magle i nedostatka vetra - objašnjava Tihomir Popović iz Agencije za zaštitu životne sredine.On kaže da su najzagađeniji gradovi Užice, Valjevo i niži delovi Beograda.- Najzagađenije tačke u Beogradu, ali i u Srbiji jesu Bulevar despota Stefana i područje oko Savskog amfiteatra - navodi Popović.Zbog alarmantne situacije lekari savetuju sugrađanima koji imaju neko hronično respiratorno ili kardiovaskularno oboljenje da smanje dužinu boravka na otvorenom.- Najugroženiji su bolesnici hronično oboleli od kardiovaskularnih i bolesti disajnih organa, naročito oni koji imaju hronični bronhitis i astmu, posebno deca i stari ljudi - upozorava dr Mirjana Lapčević, specijalista opšte medicine.

Vremenska prognoza RHMZZA DOČEK OKO NULERHMZ još nema preciznu prognozu za novogodišnju noć, ali prema dostupnim dugoročnim podacima, očekuju nas temperature oko nule. Kako je navedeno u izgledima vremena za Beograd i širu okolinu za period od 16. decembra do 15. januara, glavni grad će 2016. dočekati u ne preterano hladnoj atmosferi za ovo doba godine - između 7 stepeni i - 1. Slična prognoza je i za Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track