AMBASADORKA SRBIJE U BRISELU: Građani mogu da nam se obrate za svaku vrstu pomoći
Foto: Ambasada Srbije U Briselu

Teroristički napad u Belgiji

AMBASADORKA SRBIJE U BRISELU: Građani mogu da nam se obrate za svaku vrstu pomoći

Društvo -
BRISEL - Ambasadorka Srbije u Briselu Vesna Arsić saopštila je povodom serije terorističkih napada koji su potresli ovu zemlju, da ambasada priprema obaveštenje za sve građane koji se nalaze u Briselu ili pripremaju se za put u tu zemlju.

Ona je dodala da za sada nema obustave letova iz Beograda za Brisel, kao i da svi oni koji planiraju da putuju za Belgiju, da ako mogu pomere let.

- Naša ambasada se nalazi u blizini Francuske, Američke i Španske ambasade. Građani Srbije koji se nalaze u Briselu potrebno je da prate sva obaveštenja koja ćemo objavljivati.

Naši građani mogu da nam se obrate za svaku vrstu pomoći, a otvoreno će biti i konzularno odeljenje, izjavila je za TV Pink ambasador Srbije u Belgiji Vesna Arsić.

Još nema informacija da li među povređenima i poginulima u današnim eksplozijama u Briselu ima srpskih državljana, izjavila je ambasadorke Srbije u Belgiji Vesna Arsić. Arsić je rekla da su za sad sve informacije još uvek nezvanične. "Eksplozija se dogodila na aerodromu u blizini pulta za čekiranje tako da nema zvaničnih spiskova putnika koji su se tu zatekli. Prilazi aerodromu su zatvoreni, tako da naši državljani koji su za danas planirali putovanje neće biti izloiženi riziku", rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ambasada Srbije je zadržala mere restriktivnog ulaska u konzularni deo i nije povećala mere bezbednosti van toga, niti ima indikacija zvaničnih vlasti da se takve mere uvedu. "Ukoliko bude potrebe, uvešće se posebne mere ali to će blagovremeno biti objavljeno na sajtu naše ambasade u Briselu", precizirala je Arsić. Ona je navela da za danas nije zakazan dolazak nijedne delegacije iz Srbije, uključujući predstavnike ministarstva i civilnih društava, kojih je inače oko 50 dnevno. Kako je navela, još uvek nije povećan broj poziva i poseta naših državljana ambasadi.

"Telefoni naši ambasade su na raspolaganju, konzularni deo je otvoren uz uobičajene restriktivne mere pri ulasku koje podrazumevaju kontrolu identiteta", navela je. Ona je dodala da samim uvođenjem nivoa četiri u merama bezbednosti, Belgija apeluje na sve građane da ne odlaze na mesta većeg okupljanja zato što su mete mesta Ambasadorka je ranije danas izjavila da je nivo bezbednosti u Briselu, nakon eksplozija na aerodromu i u metrou, podignut na nivo četiri.

"Sitaucija još uvek nije potvrđena od zvaničnih organa, a podizanje nivoa bezbednosti na nivo četiri ukazuje da je došlo do promenjenih okolnosti u smislu bezbednosti",rekla je Arsić u telefonskoj izjavi TV Pink.

(RTV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track