AMERIČKA VOJSKA U PANČEVU: Marinci održali kurs za podoficire
Foto: Printscreen DVIDS

Razmena iskustava

AMERIČKA VOJSKA U PANČEVU: Marinci održali kurs za podoficire

Društvo -
Kurs je održan u Centru za obuku u kasarni "Stevica Jovanović"

BEOGRAD - Američki marinci radili su s višim podoficirima Vojske Srbije tokom kursa o podoficirskom koru, činovima i ulozi u oružanim snagama Srbije, koji je održan od 3 do 5. marta u kasarni "Stevica Jovanović" u Pančevu.

"Veoma je važno sa pripadnicima armija drugih zemalja razmenjivati iskustva o usavršavanju podoficira tokom njihove karijere", izjavio je major Saša Petković, komandant Centra za obuku i usavršavanje podoficira u Vojsci Srbije u toj kasarni.

Foto: Printscreen DVIDS
Foto: Printscreen DVIDS

"Bilo nam je zanimljivo da čujemo kako je uloga podoficira regulisana u armijama SAD i u nekim drugim evropskim državama i da iskoristimo ta saznanja za poboljšavanje obuke i edukacije podoficira u Vojsci Srbije", dodao je Petković.

Četvorica marinaca radila su s 25 srpskih viših podoficira, a jedna od najzanimljivijih tema vezanih za "kičmu armije" bila je uloga narednika voda, čina koji u srpskoj vojsci ne postoji, mada mu je ekvivalentan čin zastavnika.

"Narednik voda je zapravo prvi vođa odeljenja u okviru čete. To je najviši i najiskusniji vođa odeljenja u četi. Zato smo toliko zainteresovani za tu temu. Pokušavamo da vidimo kako možemo da to primenimo", kaže zastavnik prve klase Bojan Petrović.

Foto: Printscreen DVIDS
Foto: Printscreen DVIDS

"Pokušavamo da ojačamo i razvijemo naš podoficirski kor i uopšte oružane snage Srbije, kao i da razvijemo i proširimo kompatibilnost sa snagama NATO kao partnerom za mir", objasnio je Petrović.

Inače, saradnja Centra za obuku i usavršavanje podoficira u Vojsci Srbije i Evropske komande armije SAD, u okviru koje su četiri američka marinca boravila u Pančevu, traje od 2010. godine. Posebno je bila intenzivna prošle godine, kada je realizovano sedam zajedničkih aktivnosti, a nastaviće se i u ovoj godini – piše takođe u informaciji koja je objavljena na sajtu marinaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track