AMG O PRETNJAMA MINISTRA POLICIJE: Zaustaviti Stefanovićevu diskriminaciju Kurira i ometanje pravde
Foto: Zorana Jeftić

Saopštenje za javnost

AMG O PRETNJAMA MINISTRA POLICIJE: Zaustaviti Stefanovićevu diskriminaciju Kurira i ometanje pravde

Društvo -
BEOGRAD - Kompanija Adrija medija grupa, koja je izdavač dnevnog lista Kurir oglasila se saopštenjem povodom nedopustivih pretnji ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića novinarima dnevnog lista Kurir i zaposlenima u Adrija medija grupi.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Ministar unutrašnjih poslova Srbije dr Nebojša Stefanović nastavio je da upućuje pretnje novinarima dnevnog lista Kurir i zaposlenima u Adrija medija grupi (AMG).

Stefanović je najpre 27. januara izjavu bivšeg ministra i visokog zvaničnika SPS Milutina Mrkonjića okarakterisao rečima da "to što daje izjave najgorim reketašima iz Kurira dovoljno govori o njemu", da bi u izdanju za 28. januar 2016. u glasilu “Informer” objavio otvoreno pismo upućeno Aleksandru Rodiću, vlasniku AMG u kom je “objasnio” svoje motive, nazvavši direktno Aleksandra Rodića “reketašem koji blati ljude”.

Ovim je ministar unutrašnjih poslova vaninstitucionalnim putem prekršio pretpostavku nevinosti i ometao pravdu uticajem na nezavisne institucije pravosuđa, tvrdnjama da je Aleksandar Rodić već izvršio krivično delo.

Ministar je u svom otvorenom pismu, izneo niz neistinitih informacija o Aleksandru Rodiću i dnevnom listu Kurir, čiji je izdavač AMG. Ovim je Nebojša Stefanović izvršio pritisak na osnivača AMG kako bi, posle ovakvih diskvalifikacija, pod pritiskom ministra, Aleksandar Rodić ućutkao sopstvene novinare i izdanja AMG.

Ovakva izjava je posledica nepostupanja državnih organa, po tužbama i prijavama koje je AMG podnosila od novembra 2015. U svim prijavama i tužbama ukazivano je na očigledne povrede ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i pretpostavke nevinosti, ali i na mnogobrojne povrede Ustava Republike Srbije, zakona i podzakonskih akata.

Nepostupanjem je omogućeno da se nastavi sa brutalnom kampanjom protiv naše kompanije, grubim vređanjem AMG i Aleksandra Rodića. Jučerašnjim i današnjim izjavama Nebojše Stefanovića, visoki državni funkcioner koji ima nadležnost da štiti osnovna ljudska prava svih građana Srbije, svesno je izvršio kršenje pretpostavke nevinosti iz člana 6 stav 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima, ali je ujedno povredio i pravo na slobodu misli i savesti iz člana 9 Evropske konvencije, pravo na slobodu izražavanja iz člana 10 Evropske konvencije, diskriminisao novinare po osnovu uverenja, čime je povredio i član 14 Evropske konvencije, ali je i svim građanima Srbije povredio pravo na slobodu izražavanja kroz slobodu prijema informacija.

Ako ministar države koja je ratifikovala Evropsku konvenciju naziva novinare dnevnog lista najgorim reketašima, onda država ima problem ne samo sa svojim ministrom, već i sa obavezama iz ratifikovanih međunarodnih sporazuma. U svakom slučaju, ovakvi istupi ministra ne ispunjavaju uslove tolerancije i pluralizma na kojima je zasnovan kako koncept slobode izražavanja, tako i svih vrednosti koje promoviše Evropska konvencija.

Inače, ovo nije prvi put da ministar policije negira evropske vrednosti. Poznati su njegovi istupi u kojima se javno zalagao za uvođenje smrtne kazne, iako mu je moralo biti poznato da tako nešto nije moguće u članicama Saveta Evrope, kao i brojni verbalni napadi na političke neistomišljenike.

Međutim, javno poslata pretnja svima koji se usude da daju izjavu za Kurir, predstavlja radnju koja se ne može opravdati bilo kakvim razumnim argumentima, koliko god da su uobičajeni slični nastupi ministra Stefanovića. Zbog svega navedenog najoštrije osuđujemo ovakve izjave i predsedniku Republike Srbije i predsedniku Vlade Republike Srbije ukazujemo na nesagledive posledice koje ovakav tretman novinara može imati po ispunjavanje međunarodnih obaveza naše zemlje.

Istovremeno, pozivamo sva novinarska udruženja da osude ovakvo opasno ponašanje ministra policije, kako bi se zaustavilo gaženje slobode medija i očuvalo elementarno profesionalno i ljudsko dostojanstvo svih novinara. Napominjemo da ćemo zaštitu naših prava, kao i zaštitu od izjava ministra Stefanovića tražiti pred svim relevantnim institucijama Srbije i Evropske unije.

ADRIA MEDIA GROUP DOO, Izdavač dnevnog lista Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track