ANĐEO U SVETINJI KOD TREBINJA: Freska male Milice svakom donosi mir
Foto: Youtube Printscreen

Vernici stanu pred nju, prekrste se i pomole

ANĐEO U SVETINJI KOD TREBINJA: Freska male Milice svakom donosi mir

Društvo -
Mala Milica Rakić (3), koja je tragično stradala u bombardovanju u proleće 1999. godine i koja je postala svojevrsni simbol cele te strahote, od 2004. ima svoju fresku u manastiru Tvrdoš kod Trebinja.

Ljudi iz svih krajeva sveta koji dođu da posete tu svetinju pred njom se mole bogu i krste!

Iako zvanično nije kanonizovana, na inicijativu sada penzionisanog vladike Atanasija i uz blagoslov vladike Grigorija i pokojnog patrijarha Pavla, pet godina nakon bombardovanja je freskopisac đakon Nikola Lubardić iz Beograda u manastiru Tvrdoš u vizantijskom stilu oslikao fresku male Milice, na kojoj piše: „Sv.n.muč. (Sveta novomučenica) od NATO. Milica dete“.

Mali anđeo: Milica Rakić
Mali anđeo: Milica Rakić

Jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš, u kojem se freska nalazi sada već duže od jedne decenije, priča da se vernici, a pogotovo oni koji prvi put dođu u manastir, pred tom feskom odmah zaustavljaju.

- Vernici uglavnom reaguju sa pijetetom, stanu pred fresku, prekrste se i pomole. Neki se pak iznenade, jer znaju da Milica još nije svetica, pa im bude malo čudno što je njena freska prisutna u manastiru, a strancima iz nekog razloga smeta ta freska, a neki od njih su je gledali čak sa prezirom - priča otac Porfirije.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Sam patrijarh Pavle je, kako priča jeromonah Porfirije, odmah pošto je freska naslikana došao do manastira da je vidi i blagoslovio ju je.

(Alo/J.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja