ANTIĆ U KIKINDI: Solarni park svečano pušten u rad!
Foto: Saša Urošev

Obnovljiva energija

ANTIĆ U KIKINDI: Solarni park svečano pušten u rad!

Društvo -
Značaj energetske efikasnosti i primena altertnativnih izvora energije je od velikog značaja za Srbiju, ocenio ministar rudarstva i energetike

KIKINDA: Eksploatacija obnovljivih izvora energije u Srbiji najveću primenu zasad ima u solarnim elektranama, ali će do kraja godine u rad biti pušten i prvi vetropark snage 10 megavata. To postojenje nalaziće se u Vojvodini.

"Raspolagaće sa tri vetrenjače visine 120 metara",­ potvrdio je Kuriru Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

U pratnji Pavla Markova, predsednika opštine Kikinda, resorni ministar ozvaničio je početak radova na drugoj fazi solarne elektrane na periferiji sela Sajan kod Kikinde:­

"Od planiranih 10 megavata, već je realizovano 8,5 megavata tih investicija. Imamo 91 objekat tog tipa, od kojih je 8 na zemlji. Ovaj u Sajanu, drugi je po veličini u Vojvodini, a 4 u Srbiji. U njegovoj izgradnji su učestvovale domaće firme i naučne institucije", naznačio je Antić i naglasio da su ovo projekti na koje je resorno ministartvo najponosnije.

Investitor solarnog parka je kompanija “Nicko”, a od srede je i zvanično počela proizvodnja u njemu. Instalirani su fotonaponski paneli snage 245 kilovata. Od planiranih 1,3 miliona evra, koliko iznosi vrednost investicije u prvoj fazi, zasad je uloženo 856 hiljada evra:

"Solarni park je privatna investicija, a lokalna samouprava uradila je sve što je bilo neophodno da bi se u najkraćem mogućem roku i realizovala. Lane su izdate građevinske dozvole i ostala neophodna dokumentacija za priključenje parka na elektrodistributivnu mrežu-predočio je predsednik opštine."

Antić je naglasio da su energetske efikasnosti i primena altertnativnih izvora energije od velikog značaja za Srbiju. Najavio je da će uskoro biti usvojen model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti intenzivnije ulaganje u vetorparkove i slična postrojenja.

Bolje grejanje u tri škole

Domaćin i minstar su obišli i rekonstruianu podstanicu koja će toplotnu energiju distribuirati u dve srednje i Visoku strukovnu školu za obrazovanje vaspitača. Za ove radove je resorno ministarstvo izdvojilo nepunih 10 miliona dinara, a opština Kikinda 5 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track