APEL KURIRA: Promenite zakon, ne otpuštajte bolesne

Zabranimo iživljavanje bahatih gazdi

APEL KURIRA: Promenite zakon, ne otpuštajte bolesne

Društvo -

Slučaj radnice Violete Petrović, samohrane majke obolele od karcinoma koja je dobila otkaz, šokirao javnost u Srbiji, traži se hitna promena propisa

Slučaj Violete Petrović iz Niša, samohrane majke koja je u kompaniji „Jura“ dobila otkaz dok je bila na bolovanju zbog karcinoma, podigao je Srbiju na noge i alarmirao sindikate, političare, celokupnu stručnu javnost, ali i estradne umetnike i druge predstavnike javnog života!Brojne poznate ličnosti u Srbiji, kao i predstavnici sindikata poručili su da je ovaj slučaj pokazao nehumanost postojećeg Zakona o radu i poručili da bi država hitno trebalo da promeni propise kako bi se teško bolesni građani zaštitili od otkaza.Pitanje humanosti- Sindikat Sloga je još 2014. godine, kad je promenjen Zakon o radu, upozorio na to da je poslodavcima ostavljen prostor da zakon zloupotrebe na štetu radnika. Država bi hitno trebalo da smanji period koji se može raditi na određeno vreme i uvesti odredbu da teško bolesni radnici ne smeju dobiti otkaz - navodi Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga.S njim se slaže i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS).- To je pitanje humanosti. Nenormalno je da osoba koja se bori s teškom bolešću, u trenutku kad joj je najviše potrebna pomoć, ostane bez posla. Sva istraživanja su pokazala da je, posle smrti najbližeg člana porodice, otkaz najveći šok za organizam - navodi Orbović.

Koriste loš zakonPevačica Seka Aleksić ističe da je nedopustivo da se u društvu koje je odgovorno i humano otpuštaju teško bolesni ljudi.- Ne smemo dopustiti da bahati poslodavci iskorišćavaju zakon kako bi se iživljavali nad bolesnima i da dodatno pogoršavaju njihovo zdravstveno stanje. Moramo svi kao društvo pokazati neku odgovornost prema ljudima kojima je pomoć potrebna - naglašava Aleksićeva.

Violeta Petrović ipak se vraća na posaoDIVNA VEST, ALI JA NISAM JEDINA- Ovo je divna vest, ali ja sam samo jedna od mnogih koji zbog bolesti ostanu na ulici. Potrebno je promeniti zakon zbog svih nas - kroz suze je kazala Nišlijka Violeta Petrović (41) nakon što je obaveštena da joj je „Jura“ produžila ugovor na šest meseci.Ženi koja je obolela od raka dojke ugovor o radu istekao je 30. novembra, a korejska fabrika joj ga nije produžila. Međutim, zahvaljujući rukovodstvu Grada Niša pronađeno je rešenje.

REAGOVANJA / POZNATE LIČNOSTI PODRŽAVAJU NAŠ APEL DA SE ŠTO PRE IZMENE ODREDBE ZAKONA O RADUMatija Bećković, akademikOvog nije bilo ni u doba jureOvo što se desilo Violeti Petrović u „Juri“ nije bilo ni u doba jure ni krede! Hitno menjati zakon!Igor Rakočević, košarkašI moja majka je umrla od rakaZnam koliko je surovo i bolno kad takva bolest zadesi neku porodicu. Moja majka je umrla od raka. Apsolutno je potrebno da ti ljudi imaju specijalan tretman, da im se pomogne na sve moguće načine.Lepa Lukić, pevačicaBolesne teramo u smrtŽalosno je kako se poslodavci ponašaju prema radnicima. U Srbiji ako se malo razboliš, ne vrediš ništa. Umesto da pomognemo bolesnima i pokažemo neku solidarnost, mi ih teramo u smrt!Branislav Lečić, glumacDužni smo da obolelima damo šansuNažalost, materijalistički svet u kojem živimo doveo je do apsurda ljudsku svakodnevicu. Sve se svodi na pitanje koliko nešto košta, a ne koliko se može pomoći. Mi smo dužni da svim teško obolelim ljudima damo šansu.Neda Ukraden, pevačicaPoložaj radnika je sve goriOvo je samo jedan u niza dokaza da smo postali društvo bez empatije i bez osećanja. Gluvi smo i nemi na tuđu patnju. Položaj radnika je sve gori.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track