Opasno

KURIR TV U ŽELEZNIČKOM DEPOU: Migranti u centru Beograda sve nervozniji bez hrane, preti i ZARAZA!

Društvo -

U starom železničkom depou 300 migranata iz Avganistana i Pakistana pale gume da se zagreju, nemaju hranu, a preti i zaraza jer imaju samo jednu česmu.

Za svako preuzimanje pisanog ili video materijala potrebno je odobrenje redakcije Kurira.

Ekipa Kurir TV obišla je napušteno skladište Železnica Srbije, gde je na stotine migranata pronašlo utočište.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Oni lože vatru, kako bi se ugrejali, a jak miris dima ispunjava čitav prostor. Za ogrev im služe stari nameštaj i gume, a tu i spremaju hranu i greju vodu, koju donose u buradima. Higijenski uslovi su i više nego katastrofalni.

Jedan od migranata, koji se predstavio kao Muhamed iz Avagnistana, za Kurir TV se požalio da im nikakva pomoć u vidu hrane i vode ne stiže.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Ovde smo našli utočište, ali nemamo ni struju, hladno nam je, uplašeni smo. Plašimo se zaraze, vaški... Nemamo nameru da ovde ostajemo, svi ovde imaju drugu destinaciju za cilj. neki bi u London, neki u Nemačku. Ja želim da stignem u Švajcarsku. Svi smo u potrazi za boljom budućnosti", rekao nam je Muhamed.

Migranti u Beogradu
Migranti u Beogradu

Samo dan nakon što je jedan od migranata ubijen, a dvojica povređena u masovnoj tuči u centru Beograda, atmosfera u improvizovanom izbegličkom kampu u bivšem železničkom depou juče je bila tmurna i na ivici ekscesa.

Tamo vas dočekuje prizor iz filmova naučne fantastike o apokalipsi. U ogromnoj prostoriji čiji se plafon i zidovi urušavaju oko 300 migranata, većinom iz Avganistana i Pakistana, skriva se od hladnoće.

Smrad se oseća nadaleko
Smrad se oseća nadaleko

Po uglovima pale vatre. Uglavnom bacaju gume, pa od dima ne može da se diše. Opasnost od požara je ogromna. I od zaraze. Imaju samo jednu slavinu. Smrad je nepodnošljiv. I postaju sve nervozniji.

- Ovde sam već nedelju dana i sve postaje baš teško! Srbi su dobri i ne želimo da im pravimo probleme, ali smo gladni i nemamo odeću. Novca više nemamo, ali ne želimo da ostanemo ovde, a ne puštaju nas preko granice - kaže Nuri Lajn (27) iz Pakistana.

Ali nije da svi nemaju novca. Jedna grupa se sprema da krene ka severu Srbije. Uvereni su da će ih ilegalni šverceri prebaciti u Mađarsku za 1.200 evra po čoveku.

Radoš Đurović iz Centra za tražioce azila kaže da je situacija sve teža i da se očekuje još problema.- Neki migranti ne žele da idu u centre. Samim tim što su na ulici opasnost su i za sebe i za građane Srbije, jer nisu ni registrovani ni pregledani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track