ASOCIJACIJA MEDIJA: Snažno podržavamo Savet za štampu i rad Komisije za žalbe
Foto: AP Photo

Uprvni odbor

ASOCIJACIJA MEDIJA: Snažno podržavamo Savet za štampu i rad Komisije za žalbe

Društvo -

BEOGRAD - Upravni odbor Asocijacije medija saopštio je da snažno podržava Savet za štampu i rad Komisije za žalbe i svih njenih članova, uzdajući se u njihov profesionalni i moralni integritet.

"Svačiji je rad podložan kritičkom preispitivanju, ali se Upravni odbor Asocijacije medija protivi napadima na Komisiju za žalbe Saveta za štampu na način koji urušava integritet i kredibilitet Komisije i dignitet njenih članova. Upravni odbor Asocijacije medija očekuje da se ocene o radu Komisije za žalbe zasnivaju na profesionalnim argumentima, u skladu sa Kodeksom novinara Srbije, i smatra neprimerenim tendenciozno i parcijalno interpretiranje odluka Komisije ili delova njenih odluka istrgnutih iz konteksta", navodi se u saopštenju.

Kako dalje navodi Asocijacija medija, oni posebno pordžavaju rad predstavnika Asocijacije u Komisiji za žalbe, a ostalim osnivačima Saveta za štampu predlažu da sporne situacije rešavaju na sednicama Upravnog odbora Saveta.

"Ostalim osnivačima, UNS, NUNS i Lokal presu, predlažemo da sporne situacije rešavaju i na sednicama Upravnog odbora Saveta. Uz saglasnost ostalih osnivača Saveta za štampu, Asocijacija medija je spremna i za javnu stručnu raspravu o dosadašnjim iskustvima samoregulacije, čija bi dogradnja i unapređivanje trebalo da budu među temama nove Medijske strategije", dodaje se u saopštenju.

Oni su podsetili štampane i onlajn medije, kao i novinske agencije, da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i poštuju i prihvate odluke Komisije za žalbe koje se na njih odnose. Asocijacija medija, takođe, oštro osuđuje sve učestaliji govor mržnje i paušalne diskvalifikacije na medijskoj sceni, kao i kolektivne i pojedinačne diskreditacije njenih aktera.

"Asocijacija medija se protivi uplivu politike u medije i novinarstvo i ugrožavanju medijskih sloboda, ali od države očekuje sveobuhvatnu i striktnu primenu medijskih zakona, obezbeđivanje fer i ravnopravnih uslova na tržištu i sprovođenje medijske reforme do kraja i bez izuzetka", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track