ASOCIJACIJA MEDIJA: Dalila Ljubičić predlaže smanjenje PDV izdavačima štampanih i onlajn medija
Foto: Fonet

Inicijativa

ASOCIJACIJA MEDIJA: Dalila Ljubičić predlaže smanjenje PDV izdavačima štampanih i onlajn medija

Društvo -

BEOGRAD - Izvršna direktorka Asocijacije medija Dalila Ljubičić iznela je predlog o smanjenju PDV stope izdavačima štampanih, online medija i agencijskih servisa sa sadašnjih 10% na 5%.

Pored toga Asocijacija medija je podnela inicijativu za smanjenje stope PDV-a sa 20% na 10% za oglašavanje u štampanim i digitalnim izdanjima. Asocijacija medija je inicijativu za smanjenje PDV prvi put pokrenula još 2015. godine, rekla je Ljubičić i naglasila da je ministar finansija to ocenio kao dobar predlog, a da je podrška stigla i od skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje.

Prema njenim rečima, čitav posao je ipak zastao, ali Asocijacija ne odustaje od svoje inicijative. Govoreći o aktivnostima u prošloj i planovima u 2017. godini, Ljubičić je istakla da je Aoscijacija medija podnela predlog za izmenu Zakona o autorskim pravima.

O pravima na fotografije

„Sadašnji Zakon o autorskim pravima podvodi fotografiju pod umetničko delo i izdavače dovodi u situaciju da, po isteku pet godina, nemaju pravo korišćenja fotografije koja je, možda, i deo njihovih arhiva i čiju su upotrebu ranije već regulisali s fotografima”, objasnila je Ljubičić, napominjući da se, zbog toga, često vode sudski sporovi.

Kada je reč o izradi nove medijske strategije Asocijacija medija od Ministarstva kulture i informisanja traži da i ovog puta bude uključena u njenu izradu, zajedno sa partnerima iz medijske zajednice, jer se na sve njih i odnosi. Asocijacija medija će se i u 2017. godini baviti društveno odgovornim kampanjama, poput razvoja medijske pismenosti, najavila je Ljubičić i dodala da se o tome već vode razgovori sa Ministarstvom prosvete. Ona je istakla da Asocijacija podržava dalji razvoj samoregulacije i rad Saveta za štampu, čiji je jedan od suosnivača, bez obzira na to što među odgovornima za veliki porast broja kršenja Kodeksa novinara ima i nekih njenih članica.

(Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track