BAHATO: Vladika Nikanor uništava kulturno blago!
Foto: Kurir

Vandalski pohod episkopa banatskog

BAHATO: Vladika Nikanor uništava kulturno blago!

Društvo -
Vladičanski dvor u Vršcu, velelepna građevina iz vremena baroka, rekonstruiše se po nalogu vrha eparhije iako nisu dobili dozvolu nadležnih državnih institucijaladičanski dvor u Vršcu, velelepna građevina iz vremena baroka, rekonstruiše se po nalogu vrha eparhije iako nisu dobili dozvolu nadležnih državnih institucija

BEOGRAD - Vladici banatskom Nikanoru ništa nije sveto, pa čak ni spomenici kulture od izuzetnog značaja!On je na svoju ruku rešio da rekonstruiše Vladičanski dvor Srpske pravoslavne crkve u Vršcu, gde je njegovo sedište, iako zbog važnosti građevine nije moguće izvoditi bilo kakve radove bez potrebnih saglasnosti državnih institucija.Vladika nikada nije dobio potrebne dozvole i saglasnosti, ali ga to ipak nije sprečilo da na dvoru, koji datira iz 1765. i jedna je od najvelelepnijih građevina u Vršcu, izvede brojne građevinske poduhvate, čime je značajno promenio izgled arhitektonskom biseru iz doba baroka.

Menja izgled... Vladičanski dvor
Menja izgled... Vladičanski dvor

Dragica Stanojlović iz udruženja Za bolji Vršac kaže za Kurir da je dvor uspeo da preživi mnogo toga u istoriji, pa čak i varvarsku najezdu komunističkih „graditelja“, ali da na kraju njegova lepota i jedinstvenost nisu odgovarali Nikanorovim estetskim kriterijumima. Ona objašnjava da je sve počelo vladičinim nalogom da se poseku impozantna stabla iz dvorskog parka, gde je zatim posadio voćnjak, vinograd, a takođe je podigao i malu kamenu kuću i fontanu. Zatim je u pridvornoj kapeli „rekonstruisao“ raritetni zidani ikonostas, te skinuo carske dveri i umesto njih postavio vrata od panel-ploča na koje su prilepljene papirne reprodukcije ikona!- Deo krova iznad čelnog dela fasade sadrži tri kupole, koje su, kao i prostor između njih, bile pokrivene metalnim pločama diskretne plavosive boje. Ploče su skinute i zamenjene novim, koje su visoko sjajne i jarkozelene. Pastelne, mirne i otmene boje fasade u kontrastu sa jarkozelenim pločama na krovu daju komičan i groteskni izgled donedavno prelepom zdanju dvora - kaže ona.O svemu su upoznati i Sabor SPC i patrijarh Irinej. Komentar vladike Nikanora nismo dobilti.

Razmahao sePREKREČIO SIMBOLE HRIŠĆANSTVAOsim dvora, „zahvaljujući“ vladici Nikanoru devastirana je i Saborna crkva Svetog Nikole u Vršcu. Nalazi se preko puta dvora i sagrađena je 1785. u barokno-klasicističkom stilu.- Početkom 19. veka urađen je ikonostas koji je prema vrednosti ikona postavljenih u pet redova predstavljao remek-delo sakralnog enterijera. Bogato oslikani svod crkve i zidovi okrečeni su belom bojom. Svi simboli hrišćanstva, alegorijske scene iz Svetog pisma i žitija nestali su ispod kreča. Skinuta su i dva velika platna, radovi Paje Jovanovića - nabraja Stanojlovićeva.

Zavod za zaštitu spomenika kulturePRETI MU ZATVOR DO 60 DANAU pančevačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture potvrdili su da se radovi na dvoru obavljaju bez potrebnih dozvola i saglasnosti. To praktično znači da oni vrlo brzo mogu biti zabranjeni, uz naredbu da se objekat vrati u pređašnje stanje. Istovremeno, eparhija bi mogla i novčano da bude kažnjena, dok krajnja mera, prema Zakonu o kulturnim dobrima, može da bude čak i zatvorska kazna od 60 dana.

KO JE VLADIKA NIKANOR- Rođen 1952. godine u Dalmaciji- Svetovno ime Veljko Bogunović- Optuživan da pozajmljuje novac na kamatu- parhiju banatsku preuzeo 2003. godine- U SPC važi za vladiku koji pripada „tvrdoj“ struji- Početkom 2016. osuđen za mobing - zlostavljanje nekadašnjeg sveštenika Tomislava Živanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track