BAHATO: Vučićev kum ukinuo paketiće, a na žurke i parfeme spiskao 6,5 miliona!

Rasipanje: Nikola Petrović troši državne pare na šta stigne

BAHATO: Vučićev kum ukinuo paketiće, a na žurke i parfeme spiskao 6,5 miliona!

Društvo -
Nikola Petrović, direktor EMS, zabranio novogodišnje poklone za decu zaposlenih, ali je zato za darove partnerima dao 1,5 miliona, kalendare 2,4 miliona i fešte 2,5 miliona dinara

BEOGRAD - Uprkos krizi i teškoj finansijskoj situaciji, „Elektromreža Srbije“, na čijem čelu je Nikola Petrović, kum premijera Aleksandra Vučića, rešila je da se, za razliku od drugih javnih preduzeća, isprsi za Novu godinu i na poklone i zabave za zaposlene spiska milione!

Istovremeno, deca zaposlenih u EMS ove godine su ostala bez novogodišnjih paketića. Ovo preduzeće je za luksuzne darove, kalendare i žurke potrošilo 6.375.295 dinara.Replike od glineSamo za poklone, koji su, kako kažu, namenjeni poslovnim partnerima, potrošeno je 1.457.880 dinara, a na spisku želja EMS našli su se pažljivo birani artikli, dostojni poklona za inostranog ministra. Tako, između ostalog, EMS potražuje muške i ženske parfeme, replike od gline raznih arheoloških predmeta „u ekskluzivnoj poklon-kutiji sa logom u zlatotisku“, čaše „u kombinaciji posrebrenja i kristala“, kutije za cigare izrađene od kedrovine, ekskluzivna pića, rokovnik „sa stranama urađenim srebrnim rezom“ i slično. Pare su izdvojene i za kalendare i novogodišnji štampani materijal, i to u vrednosti od 2.397.415 dinara.EMS je za zaposlene priredio novogodišnje proslave u pogonima Beograd, Bor, Valjevo, Kruševac i Novi Sad. Zanimljivo, za Vučićevog kuma i ostale iz direkcije JP EMS priređena je zasebna proslava.Za ovo zadovoljstvo iz javnih sredstava izdvojeno je 2.520.000 dinara. Građani uložili krv i znoj- EMS je monopolista na tržištu i nema zbog čega da se dodvorava klijentima bilo kakvim poklonima, a kamoli skupim - oni nemaju konkurenciju na tržištu. Bolje bi bilo da su te pare iskoristili da unaprede usluge onima od kojih žive, a to su potrošači - kaže Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija, a ekonomski stručnjak Mahmut Bušatlija ističe:- Živo me zanima šta direktor i zaposleni slave kad godinama ništa nisu uradili da unaprede preduzeće u koje su građani Srbije uložili krv i znoj.

Sumnja u regularnostUPOZORAVAO I SAVETOpravdanošću arčenja javnih sredstava na promocije od strane EMS bavio se krajem prošle godine i Savet za borbu protiv korupcije, koji je ukazao na izvesne nepravilnosti u radu EMS. Između ostalog, Savet je EMS „zamerio“ što je agenciji „Blok end rol“ za medijsko savetovanje, koje je podrazumevalo i razradu koncepta turnira u malom fudbalu u opštini Grocka, platilo dva miliona dinara. Takođe, ukazalo je i na to da su se neke povezane firme javljale na tender, što budi sumnju u regularnost konkursa. Jedna među njima, „Baz Havas vorldvajd“, dobila je i ovog puta organizaciju proslave zaposlenih.

EMSSVE PO ZAKONUU EMS su poručili da je nabavka poklona „deo Plana javnih nabavki, koji proizilazi iz usvojenog Godišnjeg plana poslovanja JP EMS za 2015“: - Novogodišnje proslave su upriličene upravo kako bi se obeležila vanredno uspešna godina i na neki način nagradili radnici. JP EMS je jedno od najuspešnijih javnih preduzeća. U budžet Srbije je u prethodne dve godine uplatilo 150 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track