BAKSUZNI PREDZNAK ILI NEOČEKIVANO DOBRA GODINA? Srpska Nova pada na PETAK 13! Da li ste SUJEVERNI?
Foto: Fonet Nenad Đorđević I Profimedia

Slučajnost ili...

BAKSUZNI PREDZNAK ILI NEOČEKIVANO DOBRA GODINA? Srpska Nova pada na PETAK 13! Da li ste SUJEVERNI?

Društvo -

Srpska Nova godina ove godine dočekuje se baš danas, na petak 13. I dok mnogi sujeverno odmahuju glavom, sluteći baksuznu godinu pred nama, drugi su optimisti i veruju da je reč samo o slučajnosti.

Ovo, inače, nije prvi put da se ta dva događaja poklope na isti dan. I srpsku Novu 2012. godinu dočekali smo upravo na "Crni petak". Nekima je bila radosna, drugima ostala u ružnom sećanju.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Verovanje da je petak 13. nesrećan dan potiče tek od 20. veka, a povezuje se sa stradanjem viteza templara koje se odigralo baš na petak, 13. oktobra 1307. godine, kada je francuski kralj Filipa IV naredio istrebljenje svih viteza templara.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Mnogi veruju da se broju 13 pripisuje da donosi nesreću još od biblijskih vremena. Za Judu, koji je izdao Isusa Hrista, tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri pa se čak i danas smatra da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.

MRAČNE TAJNE PETKA 13: Evo zašto se veruje da je ovo najbaksuzniji dan u godini!

Na Zapadu, neki čak idu tako daleko da na mesto br. 13 posade lutku ili plišanog medu kako bi se razbila loša karma najnesrećnijeg broja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U skandinavskoj mitologiji, jednu važnu večeru za bogove pokvario je 13. gost, po imenu Loki i zbog toga je čitavim svetom zavladao mrak.

Praznoverje u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12. na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

POČINJU NEKRŠTENI DANI! Sve do BOGOJAVLJENJA nikako ne radite ove stvari!

U svest srpskog naroda, pak, duboko je utkano verovanje da od 10. do 19. januara traju tzv. "Nekršteni dani", tokom kojih vladaju "nečastive sile". Zato, kaže narod, preko noći nikako ne treba izlaziti iz kuće, što mnogima koji večeras planiraju da u ludom provodu proslave i doček Pravoslavne nove godine ne ide na ruku.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

S druge strane, veruje se da će upravo graja, muzika i smeh oterati nečastive sile. A uz hranu, piće i "čašicu razgovora" svaki strah i muka se lakše podnesu i brže prođu, što ide u prilog onima koji su spremni za lud večerašnji provod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track