BAKTERIJA UZROK: Loša higijena ubijala bolesne u Urgentnom?

Rezultati analiza poslati u Nemačku

BAKTERIJA UZROK: Loša higijena ubijala bolesne u Urgentnom?

Društvo -
Za smrt dvoje bolesnika i infekciju kod još četvoro kriva bakterija klepsijela, ali sumnja se da su njenom širenju pogodovali neadekvatni uslovi u bolnici

BEOGRAD - Za smrt dvoje pacijenata Urgentnog centra kriva je bakterija klepsijela!Ovo je juče saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a njome su zaražene još četiri osobe čije je zdravstveno stanje sada stabilno. Međutim, kako Kurir saznaje, nadležni će u narednom periodu utvrditi da li je loša higijena u ustanovi pogodovala njenom širenju.- Izolovana je bakterija klepsijela, ali nije sigurno da je to jedini uzrok infekcije kod pacijenata u UC - kazao je Lončar.On je apelovao na zaposlene u zdravstvu da se preventiva sepse i asepse podigne na viši nivo:- Idu vrućine i leto, moramo da radimo i više nego što je propisano za sprečavanje infekcije!Navodeći da preventivne mere podrazumevaju i najviši nivo higijene, pojačao je sumnje da ona nije bila na zavidnom nivou.Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra, kaže da se bolničke infekcije javljaju često svuda u svetu.- SAD imaju godišnje dva miliona pacijenata obolelih od bolničkih infekcija, a umre 100.000. Kod nas se od bolničkih infekcija inficira od 10 do 15 odsto pacijenata - navodi Ašanin, a na pitanje o higijeni u Urgentnom odgovara:- Ponavljam, bolničke infekcije su problem i najrazvijenijih zemalja sveta. Urađena je obdukcija preminulih. Ti uzorci, kao i drugi uzorci koje smo uzeli iz sale, poslati su na analizu u Institut „Batut“ i laboratoriju u Nemačkoj.Dr Vladimir Đukić, koji je na čelu Komisije za unutrašnji nadzor, kaže da je higijena u UC odlična i da u toj ustanovi 25 godina nisu imali ovakav problem. A zašto je do toga sada došlo, pitali smo:- Uzeli smo 100 briseva i od osoblja, pacijenata, s pribora, nameštaja i iz sale i sve će biti jasno kada stignu rezultati.Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je problem ozbiljan:- Jedini spas je poštovanje mera za sprečavanje bolničkih infekcija - od opšte higijene do ozbiljnijih, kao što je dezinfekcija.Inače, juče se pojavila vest da je od početka godine u Mostaru umrlo sedam beba od klepsijele, od čega tri u poslednjih 10 dana.

Ministarstvo zdravljaNE MORA DA ZNAČI DA JE ZBOG HIGIJENEU Ministarstvu zdravlja kažu da ne mogu da kažu da li je izolovana još neka bakterija.- Apeli da se dodatno obrati pažnja na higijenu uvek su dobrodošli. To ne znači da je do ove infekcije došlo zbog nehigijene. Protiv odgovornih biće preduzete odgovarajuće mere.

KLEPSIJELA IZAZIVA- Urinarnu infekciju- Infekciju respiratornog sistema- Meningitis- Sepsu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja