BATUT: Od početka godine u Srbiji registrovano 46 obolelih od HIV
Foto: Profimedia

Međunarodni dan sećanja na preminule od side

BATUT: Od početka godine u Srbiji registrovano 46 obolelih od HIV

Društvo -

BEOGRAD - U Srbiji je od početka godine registrovano 46 osoba zaraženih HIV-om, 17 osoba je obolelo od side, dve osobe su umrle, a zaraženi su i dalje diskriminisani ne samo od pojedinaca, već i institucija socijalne i zdravstvene zaštite, rečeno je danas na skupu povodom Međunarodnog dana sećanja na preminule od side.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović- Batut" Danijela Simić kaže da je nezaštićeni seksualni odnos najčešći prenos zaraze, kao i da bi obolevanje od side i umiranje moglo da se eliminiše kada bi se na vreme otkrila infekcija i uključila savremena terapija.

Ona je dodala da od 46 novootkrivenih osoba koje su zaražene HIV-om , više od polovina iz Beograda, da je još uvek izražena neinformisanost stanovništva kako se prenosi HIV, ali i stigmatizacija zaraženih.

Pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić podsetila je na veliku pomoć Global fonda koji je od 2007. do 2014. godine sa 15 miliona evra finansirao prevenciju i lečenje HIV-a u Srbiji.

Ona je dodala da je tu obavezu sada na sebe preuzela država, da se danas na pozitivnoj A listi nalazi 18 antiretrovirusnih lekova , od kojih su četiri novije generacije i koriste ih samo pacijenti kod kojih je virus postao rezistentan na postojeću terpiju.

Knjeginjić kaže da je na lečenju danas više od 1.400 pacijenata, a da je 2003. godine bilo 330, kao i da je u 2015 godini izdvajanje za lečenje povećano za 15 odsto u odnosu na 2014. godinu. Lekar Klinike za infektivne i tropske bolesti Jovan Ranin podsetio je da iz pomoć savremene terapije HIV može dobro da se kontroliše, kao i da zaraženi mogu da budu zdravi i radno sposobni. On kaže da uvođenje novih lekova ne treba da bude limitirano na pacijente kod kojih je virus razvio rezistenciju, već da se uvedu za sve pacijente. Savremena terpija, kako kaže, možda jeste skupa, ali to je jeftinije od lečenja side.

Predstavnica Unije organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om Violeta Anđelković kaže da su istraživanja pokazala da je jedna polovina ljudi sa HIV-om bila diskriminisana u institucijama socijalne i zdravstvene zaštite. Ona je dodala da se zaraženi često suočavaju sa stigmatizacijom da im ne dozvoljavaju da uđu u autobus, roditelji ne daju deci da sa njihovom decom idu u školu, ne dozvoljavaju da uđu u radnju...

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da udruženja upute one koji su diskriminisani od institucija da se jave zaštitniku građana koji može da obavi kontrolu u institucijama i naloži ispravljanje grešaka.

Đurica Stankov , koji već 12 godina živi sa HIV-om, kaže da u poslednjih nekoliko godina ima pomaka što se tiče prihvatanja zaraženih u društvu, ali da se na tome još uvek mora raditi.

On je dodao da Srbija možda nema dovoljno sredstava za prevenciju i savremeno lečenje, ali da su tu razni fondovi EU kod kojih treba aplicirati projektima. Međunarodni dan sećanja na preminule od side biće obeležen u nedelju 15. maja, pod sloganom "uključi, nauči, osnaži", a centralno obeležavanje u Srbiji biće na Akademskom platou. U 17 sati biće postavljena mobilna jedinica gde će svi zainteresovani moći da se posavetuju i besplatno testiraju na HIV. Zatim će u 20 sati učesnici crtanjem crvene mašne napraviti simbol borbe protiv AIDS, unutar kojeg će upaliti lampione i napisati poruke podrške, da bi u 21 sat pustili više od stotinu crvenih balona

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track