BESMISLENO: Žene s rakom bez leka zbog glupih zakona!
Foto: Shutterstock

Procedure onemogućavaju lečenje

BESMISLENO: Žene s rakom bez leka zbog glupih zakona!

Društvo -

Pacijentkinje obolele od uznapredovalog karcinoma grlića materice u Srbiji ne mogu da primaju lek „paklitaksel“ zbog regulative iako se on koristi u EU i SAD jer se odlično pokazao

BEOGRAD - Život žena obolelih od raka grlića materice, kojima je lek „paklitaksel“ preko potreban za lečenje, ozbiljno je ugrožen zbog besmislene zakonske regulative, saznaje Kurir. Ovaj lek se svuda u svetu koristi u lečenju uznapredovalog kancera grlića materice, ali je pacijentkinjama u Srbiji nedostupan jer naša zemlja još nije našla način da ga uvrsti u terapiju obolelima.Tim gore ako se zna da je Srbija po smrtnosti od raka grlića materice na trećem mestu među evropskim zemljama, a čak dve trećine žena otkrije bolest u uznapredovalom stadijumu.Značajan lek- Lek „paklitaksel“ registrovan je za lečenje kancera dojke, pluća i jajnika, ali su u međuvremenu sve svetske studije pokazale da daje dobre rezultate i u lečenju žena obolelih od karcinoma grlića materice. S obzirom na to da je cena leka s godinama opala, proizvođač nije imao interesa da ga preregistruje. Ipak, zbog njegovog značaja veliki broj zemalja u svetu našao je način da to uz dodatne propise premosti, ali ne i Srbija - kaže za Kurir dr Vladimir Kovčin, onkolog na KBC Bežanijska kosa.On dodaje da proceduralni razlozi ne smeju biti prepreka za to da pacijenti dobiju odgovarajuću terapiju. Ovaj lek je inače registrovan kod nas i već se koristio u lečenju pacijenata s drugim oblicima kancera.- Lek ima široku primenu u svetu, a ne spada u skupe lekove, pa ne vidim nijedan razlog zašto Republički fond za zdravstveno osiguranje ne bi dozvolio da se njegova primena proširi i na pacijentkinje obolele od kancera grlića materice - ističe dr Kovčin.Kaskamo za svetomS njim se slaže i dr Suzana Vasović iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja upozorava da ovo nije jedini „stari“ lek kod kojeg su, nakon registracije, otkrivene nove indikacije.- Naš zakon o lekovima ne dozvoljava primenu starih lekova u novim indikacijama, pa tako i u tome kaskamo za svetom. U EU tročlana komisija odobrava korišćenje lekova za nove indikacije, dok u SAD Uprava za hranu i lekove svake godine izbacuje listu lekova kod kojih su utvrđene nove indikacije. Ovo je vrlo važno za pacijente kojima je omogućeno da bez prepreka budu lečeni - kaže dr Vasović.U Ministarstvu zdravlja, kao ni u RFZO nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili.

Slovenija rešila problemKONZILIJUM DAJE LEKU Kliničkom centru u Ljubljani potvrdili su nam da su problem s „paklitakselom“ rešili tako što se on može uvesti u terapiju obolelih od raka grlića materice ako konzilijum odluči da je lek neophodan.

NestašicaCENA 3.269 DINARALek „paklitaksel“ lekari u Srbiji ne smeju da prepisuju za terapiju karcinoma grlića materice, ali se on može kupiti u apotekama i bez recepta košta 3.269 dinara. Međutim, kako nam je juče rečeno u ustanovi „Apoteka Beograd“, trenutno ga ima samo u jednoj apoteci na Vračaru. Reč je o pakovanju od 30 mg, a ostale su samo dve ampule kojima rok ističe u novembru.

ČINJENICE- Rak grlića materice prouzrokovan je nekim tipovima humanog papiloma virusa (HPV)- Bolest počinje kad se neke ćelije grlića promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju- Rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja žena od raka- Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim Papanikolau testom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track