BESPLATNO: Testiranje na HIV u studentskim domovima širom Srbije
Foto: Reuters

Akcija Batuta

BESPLATNO: Testiranje na HIV u studentskim domovima širom Srbije

Društvo -
Procenjuje se da u Srbiji oko 3.000 osoba živi sa virusom HIV, a svaka treća ne zna da je zaražena, dok se kod polovine inficiranih dijagnoza uspostavlja kasno u uznapredovalom stadijumu HIV infekcije, što odlaže započinjanje lečenja

BEOGRAD - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" počeo je danas akciju dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV (DPST) za sve zainteresovane studente u studentskim domovima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Kraljevu, Čačku, Užicu i Boru.

Testiranje se obavlja u okviru Druge evropske nedelje testiranja na HIV i trajaće od danas do 28. novembra u saradnji sa mrežom zavoda za javno zdravlje, udruženjem Q-klub, zavodima za zaštitu zdravlja studenata, studentskim centrima i udruženjima koja realizuju preventivne programe za populacije pod povećanim rizikom od HIV-a.

Cilj ove inicijative, kako se navodi u saopštenju Batuta, je da se kroz informisanje o dobrobitima testiranja na HIV omogući da više osoba sazna svoj HIV status i da se redukuje broj kasno dijagnostikovanih HIV infekcija, a aktivnosti se realizuju pod sloganom "Pricaj o HIV-u. Testiraj se na HIV".

Procenjuje se da u Srbiji oko 3.000 osoba živi sa HIV-om, a svaka treća ne zna da je zaražena, dok se kod polovina inficiranih dijagnoza uspostavlja kasno u uznapredovalom stadijumu HIV infekcije, što odlaže započinjanje lečenja.Rano dijagnostikovanje HIV infekcije i blagovremeno lečenje dostupnom kombinovanom antiretrovirusnom terapijom značajno smanjuje rizik od obolevanja i umiranja od AIDS-a, kao i rizik od prenošenja HIV infekcije na druge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track