BEZ PANIKE ZBOG STOČNE BOLESTI: Stižu vakcine iz Evropske unije
Foto: Shutterstock

Zarazna stočna bolest pod kontrolom

BEZ PANIKE ZBOG STOČNE BOLESTI: Stižu vakcine iz Evropske unije

Društvo -

U štabu apeluju na stočare da što pre prijave obolelu stoku jer se bolest brzo širi

Iako se mogu očekivati novi slučajevi zaraze goveda obolelih od nodularnog dermatitisa poznatijeg kao kvrgava koža, bolest je stavljena pod kontrolu, ističe za Kurir predsednik Operativnog štaba za suzbijanje tog oboljenja profesor Dragan Glamočić.U štabu apeluju na stočare da što pre prijave obolelu stoku jer se bolest brzo širi.Do sada je uništeno više od 20 grla stoke u opštinama Bujanovac i Bosilegrad. Stočari brzo dobijaju obeštećenje, najduže dva dana posle podnošenja zahteva, kaže Glamočić i dodaje:- Bolesna goveda se, nažalost, moraju ubijati, ali odmah se nadoknađuje šteta u realnom iznosu da bi stočari mogli da kupe novu stoku. Najvažnije je da farmeri hitno prijave promene na koži goveda da bismo odmah identifikovali bolest i sprečili da se ona raširi po celoj zemlji. Smrtonosna stočna bolest nije opasna za ljude, ali pravi veliku ekonomsku štetu - kaže Glamočić.Najugroženiji je Pčinjski okrug, gde je proglašeno zarazno područje, ali situacija se prati i u drugim okruzima. Glamočić najavljuje pomoć iz Evropske unije:- Očekujemo vakcinu iz Evropske unije jer ranije mogli mogli da je dobijemo dok se bolest ne pojavi. Navala na vakcinu je velika. Inače, virus prenose krpelji, komarci i muve, ali i transport zaraženih životinja. Oboljenje se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po njihovo zdravlje.

Zabranjen promet stoke u Pčinjskom okrugu

Promet stoke i održavanje stočnih pijaca na teritoriji Pčinjskog okruga zabranjeni su zbog pojave bolesti kvrgave kože koja napada isključivo krave i bivole, izjavio je danas agenciji Beta zamenik direktora Veterinarske stanice u Vranju Dejan Tričković.

U opštinama Bujanovac i Bosilegrad do sada je potvrdjena bolest kvrgave kože u tri domaćinstva u kojima je uništeno ukupno 25 krava, a simptomi bolesti pojavili su se kod krava u još dva domaćinstva - u opštini Bujanovac i u opštini Trgovište, izjavio je Tričković.

(Beta)

N. L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track