BEZOBRAZLUK SRPSKIH DIREKTORA: Škole otimaju na ekskurzijama

Zaustavite ovo odmah

BEZOBRAZLUK SRPSKIH DIREKTORA: Škole otimaju na ekskurzijama

Društvo -

Nameštaju konkursnu dokumentaciju s čudnim zahtevima kako bi prevoz dobila određena agencija, koja posle časti rukovodstvo, a sve na štetu učenika

Kao da nije dovoljno što su ekskurzije za srpske đake papreno skupe, već pojedine škole čak nameštaju javne nabavke za ta putovanja i dobijaju naknadu od određenih turističkih agencija, a sve na štetu dece.U konkursnoj dokumentaciji za organizovanje ekskurzija do koje je došao Kurir za šest škola, nalaze se, u najmanju ruku, veoma čudni uslovi za organizovanje đačkih putovanja.Nije bitno što ne znajuTako škole od agencija traže da: njihovi menadžeri imaju „CPC diplome za menadžere IRU akademije po obuci koja se sprovodi u skladu sa Direktivama EC/96/26 i EC/98/76“, prihode od 20 miliona dinara, specifičan poslovni prostor od 150 metara kvadratnih,120 ostvarenih ekskurzija u inostranstvu i autobuse ne starije od pet godina“.- Takvi suludi uslovi, koji nemaju veze s organizacijom putovanja ili dobrobiti dece, namerno se postavljaju kako bi samo jedna, uglavnom lokalna agencija, mogla da konkuriše i zatim dobije tender. Direktori tih škola za to od agencija dobijaju i određenu naknadu, a recimo jedan direktor je „počašćen“ besplatnim putovanjem u Dubai. Niko od njih i ne zna šta je CPC diploma IRU akademije i zašto bi bila potrebna - kaže izvor Kurira koji je dobro upućen u ove malverzacije.Prema njegovim rečima, u pitanje se dovodi i bezbednost dece.- Te agencije često konkurišu s tuđom ili lažnom dokumentacijom, a onda decu voze prastarim i neispravnim autobusima. Dešava se i da na dva sedišta strpaju troje dece, a sve da bi uštedeli. Đaci su ugroženi, a roditelji su dali paprene pare za taj put, iako je sve moglo i mnogo jeftinije i bolje. Ali direktori su stavili pare sebi u džep - objašnjava naš izvor.Ovu priču potvrdio nam je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić, koji objašnjava da je sistem javnih nabavki doveo do korupcije u nekim obrazovnim ustanovama.Eliminacija konkurencije- Zakon propisuje osnovne uslove javnih nabavki, ali svaka škola može da postavi dodatne uslove. Onda se događa da neki gde ima korupcije izmišljaju uslove kako bi dodelili ekskurzije određenim agencijama. Sertifikat koji neke OŠ spominju nema nikakve veze sa ekskurzijama i sa istim uspehom mogli su da traže tri zaposlena s plavim očima kao uslov. Potpuno je jasno da ovim žele da se eliminiše konkurencija i taj haos mora da se sredi radi dece - kaže Seničić i dodaje da je najbolja opcija da savet roditelja bira đačke ekskurzije.

Milorad AntićDIREKTORI TRAŽE NAČIN DA ZARADE- Istina je da se te ekskurzije nameštaju, a razlog je što korumpirani stalno traže način da ostvare profit za sebe. Razumem da imaju male plate od 50.000 dinara i da onda traže razne načine da zarade, ali to ne može biti opravdanje. Šteta što su roditelji uglavnom nezainteresovani za sam čin organizacije ekskurzija i ne dolaze na sednice saveta roditelja - kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će od utorka voditi BIA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja