BOBAN STOJANOVIĆ: Parada ponosa 18. septembra od Slavije do Trga Republike
Foto: Zorana Jevtić

Šetnja novom rutom

BOBAN STOJANOVIĆ: Parada ponosa 18. septembra od Slavije do Trga Republike

Društvo -

BEOGRAD - Parad ponosa biće organizovana 18. septembra od Slavije do Trga Republike, najavio je danas Boban Stojanović iz Organizacionog odbora Parade ponosa.

On je na skupu "Homofobija u Srbiji - kud plovi ovaj brod" istakao da je važno što će Parada biti održana na novoj ruti, odnosno što će proći centralnim gradskim ulicama i biti znatno duža.

''Verujem da Prajd neće biti dovedan u pitanje ni ove godine'', rekao je Stojanović.

Navodeći da se stvari menjaju i da su postignuta važna dostignuća on je istakao da je 2015. godina bila istorijski važna za LGBT pokret jer je održana druga Paradu ponosa za redom što se nije desilo u poslednih 15 godina.''Tek prošle godine smo uspeli da napravimo drugu uzastopnu paradu koja je prošla mirno, uz veliko obezbeđenje, ali bez incidenata i organizovanih grupa koje bi napadale skup'', rekao je Stojanović.

Kako kaže, pored uspeha na političkom planu, ima još jedan značajan, a to je dokaz da građani u ovoj zemlji mogu da dostuignu i izbore se za nešto.

''Parada ponosa je dokaz da ako smo uporni i znamo šta hoćemo i gde idemo možemo da ostavrimo ono što želimo'', rekao je Stojanović dodajući da je efekat parade taj što je probila led u institucijama koje su mnogo više otvorene za saradnju sa LGBT organizacijama, ali i same realizuju brojne projekte koje se tiču LGBT prava.Iz Inicijative za ljudska prava Anita Mitić rekla je da postoji određena zabrinutost što, kako je istakla, imamo otvorene desničarske partije sa znacajnim broja poslanika koji će sedeti u parlamentu.

''Dveri su celu svoju političku karijeru zasnovali na protivljenju Prajdu'', upozorila je Mitić dodajući da je važno šta će se govoriti u skupštini.

Ona je pozvala i lidera Dveri Boška Obradovića da podrži prava LGBT osoba na slobodu okupljanja.

''Parada ponosa je vrlo značajan događaj jer je to borba svih nas a ne samo LGBT zajednice već svih ljudi koji sa bave ljudskim pravima'',rekla je Mitić.

Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija rekao je da je važno doneti dva pravna akta kojim bi se poboljšao položaj LGBT osoba.

Prema njegovim rečima, neophodne je doneti zakon o priznavanju istopolnih zajednica, a parlament bi trebalo da se pozabavi i zaštitom prava trans osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track