BOGDAN I NOVAK SU PONOS CELE SRBIJE Blizanci iz Niša osvojili 2 medalje na Olimpijadi iz ASTRONOMIJE
Foto: Printscreen Facebook

Briljirali na takmičenju u Indiji

BOGDAN I NOVAK SU PONOS CELE SRBIJE Blizanci iz Niša osvojili 2 medalje na Olimpijadi iz ASTRONOMIJE

Društvo -

Iako je bilo neizvesno da li će zbog nedostatka para uopšte otići na takmičenje, mladi niški srednjoškolci, blizanci Bogdan i Novak Stanojević su se sa Olimpijade iz astronomije i astrofizike vratili sa sjajnim rezultatima. Među 250 takmičara pokazali su izvanredno znanje, pa su tako iz Indije u Niš doneli srebrnu i bronzanu medalju.

Prvi niški đaci koji su se plasirali na ovakvo svetsko takmičenje, boravili su u gradu Bubanešvaru desetak dana, zajedno sa ostalim članovima srpskog tima i učenicima iz 40 zemalja. Pripreme su, kažu, bile duge i naporne, ali im nije bilo teško jer je motiv za uspehom bio jači od svega.

Budući fizičari objašnjavaju da se takmičenje iz astronomije i astrofizike sastojalo iz 3 dela, gde je jedan deo činilo posmatranje, zatim teorijski deo, što je podrazumevalo rešavanje zadataka i jedan deo je bio posvećen obradi posmatranja.Bogdan i Novak su izuzetno zadovoljni uspehom, naročito zato što su se na takmičenje plasirali kada su bili tek 2. razred specijalnog odeljenja fizike u Gimnaziji “Svetozar Marković”.

U trenutku kada su obezbedili mesto na Olimpijadi, nisu imali astronomiju kao predmet.Olimpijada na kojoj su Nišlije osvojile 2 medalje održana je od 9. do 19. decembra, a pored njih ekipu Srbije činilo je još 8 učenika, uglavnom Matematičke gimnazije u Beogradu. Srpski tim osvojio je 2 srebrne i 6 bronzanih medalja, kao i jednu pohvalu, a takmičari su bili uglavnom srednjoškolci 2. i 3. razreda.

Novac koji im je nedostajao da odu na takmičenje su, kako kažu blizanci, obezbedile opštine Medijana, Pantelej, Crveni krst i Palilula, kao i Uprava za obrazovanje i podsticaj talentovanih učenika i studenata.

Podsetimo, ovo nije prvi put da je Bogdanu i Novaku zbog para bio neizvestan odlazak na neko svetsko takmičenje, a da se nakon pomoći vrate sa medaljama. Oni su se pre dve godine sa Juniorske naučne olimpijade u Argentini vratili kući sa srebrnom i bronzanom medaljom.

(Južne vesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track