BOGOJAVLJENJE: Hrabre žene plivale za časni krst i pobedile!

Širom Srbije održana manifestacija na veliki praznik

BOGOJAVLJENJE: Hrabre žene plivale za časni krst i pobedile!

Društvo -
Teodora Stefanović (16) bolja od 56 muškaraca na Vlasinskom jezeru, a Ruskinja Tanzilija Muhamezijadova (48) prva u Valjevu

BEOGRAD - Plivanjem za časni krst širom Srbije juče je obeležen veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, a čini se da je trka ove godine prošla u znaku žena. Osim što su bile veoma hrabre da plivaju u ledenoj vodi, neke od njih su uspele i da pobede.Teodora Stefanović (16), učenica drugog razreda Gimnazije „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu, jedina žena među 57 takmičara, prva je doplivala do časnog krsta nasred Vlasinskog jezera. Doduše, ona je znalački iskoristila prednost koju joj je dalo 56 džentlmena.

Zasenile... Nataša Teodorović i Vaska Šušić
Zasenile... Nataša Teodorović i Vaska Šušić

Vera kao razlogPresrećna sam, nisam se bojala hladne vode, a ni konkurencije, pogotovu kad sam krenula prva da plivam, jer sam se spremala za ovo - rekla je Teodora.Još jedna žena pobednica bila je Ruskinja Tanzilija Muhamezijadova (48). Ona je prva stigla do krsta na reci Gradac u Valjevu. Ova fitnes instruktorka dolazi iz grada Perma na Uralu.

Pobednik na Adi... Student Pavle Dragišić
Pobednik na Adi... Student Pavle Dragišić

- U Valjevo sam došla u posetu ćerki koja ovde živi. Već godinama za Bogojavljenje plivam u Permu, ali pošto ove godine nisam u svom gradu, rešila sam da učestvujem na ovoj manifestaciji i drago mi je zbog toga. Kad sam polazila iz Rusije za Srbiju, temperatura je kod nas bila minus 40 stepeni.

Nagradio najboljeg... Patrijarh Irinej
Nagradio najboljeg... Patrijarh Irinej

Iako im cilj nije bio da stignu prve do krsta, Vaska Šušić (45) i Nataša Teodorović (38) hrabro su uskočile u Savu na Adi Ciganliji i isplivale 33 metra.- Adrenalin je bio toliko jak da uopšte nisam osećala hladnoću. Nisam ovo radila da bih pobedila ili da bih dokazala nekome da i žene mogu da plivaju za časni krst, već iz verskih razloga - rekla je fitnes instruktorka Vaska Šušić.

Kao zapete puške... Takmičari na Adi Ciganliji
Kao zapete puške... Takmičari na Adi Ciganliji

Bez pripremePodjednako hrabra bila je i Nataša Teodorović.- Rekreativno se bavim vaterpolom, tako da nisam imala posebne pripreme za trku- rekla je Nataša.Inače, više od 500 ljudi plivalo je u Zemunu, na Adi Ciganliji i kod SC „Milan Gale Muškatirović“. Prvi do časnog krsta na Adi Ciganliji stigao je Pavle Dragišić (21), student Elektrotehničkog fakulteta.- O ovome sam sanjao celog života. Porodica me je vaspitala da živim s verom u Boga i poštujem tradiciju, zato ovu pobedu posvećujem upravo njima - rekao je mladić kome je krst od leda, sačinjen od prošlogodišnje bogojavljenske vode, uručio patrijarh Irinej.Obrenovac: Prva proslava nakon poplavaPobednik plivanja za časni krst na Savi u Obrenovcu je Nikola Obadić (20). Ovo je prva veća svečanost posle majskih poplava.- Čestitao bih svim takmičarima jer samo jedan može da pobedi, ali smo svi mi u suštini pobednici - rekao je Obadić.

Zemun 18. rođendanU Zemunu na Dunavu takmičilo se više od 200 plivača, a najbrži je bio Bojan Rašković (18) iz Subotice, koji je odmalena maštao da pobedi u ovoj trci.- Sad kad sam postao punoletan ispunila mi se želja i mnogo sam srećan - radosno je pričao Bojan.Iako je voda u Dunavu bila samo pet stepeni Celzijusovih, mladić kaže da mu nije bilo hladno.Užice: Pobedio vaterpolistaRekordna 44 takmičara, među kojima i dve devojke, plivala u Đetinji. Pobednik trke je Neven Selaković (24), vaterpolista iz Bele Crkve.Grocka Stefanović: Bodrio plivačeNa obali Dunava takmičilo se 36 plivača, a do krsta je prvi stigao Jovan Ćosić (15) iz Vinče. Plivače su bodrili ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović. Pobedniku je Stefanović uručio zlatni krstić, dok je jedina devojka Milica Dajović na poklon dobila krstić od srebra.

Vranje: Nisu plivali zbog zagađene vodePlivanje nije održano u Vranju zbog zagađenosti vode, pre svega Aleksandrovačkog jezera. Dušan Tomić, direktor Sportskog saveza u Vranju, rekao je da su se na jezeru pojavile toksične alge i druge vrste zagađenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track