BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: Srbija bi mogla da osvoji rusko tržište
Foto: Nebojša Mandić

Veliki potencijal domaćih poljoprivrednih proizvoda

BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: Srbija bi mogla da osvoji rusko tržište

Društvo -
Srbija ima potencijala i za proizvodnju i za plasman poljoprivrednih proizvoda na "veliko i zahtevno" rusko tržište, izjavila je danas ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da je Srbija prošle godine udvostručila izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju koja je, kako je rekla, zadovoljna kvalitetom naših proizvoda, ali očekuje veće količine.

"Ono što je važno je da je kvalitet i prepoznatiljivost srpskih proizvoda na ruskom tržištu evidentan i da su naše nadležne službe osposobljene za praćenje kvaliteta i ispunjavanje standarda zahtevnog tržišta i da se time otvaraju ogromne mogućnosti", istakla je Bošković.

Ministarka očekuje da to bude pozitivan podsticaj za dalje širenje i jačanje poljoprivredne porozvodnje u Srbiji i poručila da Srbija nema nikakve prepreke na putu povećanja izvoza na rusko tržište.

"Mi trenutno imamo 51 odobren objekat za plasman proizvoda od mesa, proizvoda od mleka. Tu su i naši poljoprivrednici koji samostalno ili organozivano kao udruženi plasiraju svoje proizvode, voće i povrće", rekla je Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, mogućnosti su mnogo veće od onih koje su nam trenutno na raspolaganju, a mi se intenzivno bavimo, zajedno sa partnerima u Rusiji, pronalaženju i novih mogućnosti, pre svega na investicija u agro-industrijskom sektoru u Srbiji.

Ministarka je naglasila da je ruska strana evidentno zadovoljna kvalitetom proizvoda koji Srbija isporucuje tom tržištu.

"Na našim poljoprivrednicima je da tu mogućnost koriste i dva ministarstva poljoprivrede će zajednički snažno raditi na podsticanju poljoprivrednika na veću saradnju, ne samo kroz povećanje trgovine nego kroz konkretne investicije jer srpskom agraru su potrebne investicije", rekla je Bogosavljević Bošković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track