Borovčanin: Nezaposlenost mladih je i socijalni problem Srbije
Foto: Fonet

Četvrtina nezaposlenih od 15 do 29 godina

Borovčanin: Nezaposlenost mladih je i socijalni problem Srbije

Društvo -
Važno je da država formira sistemske mogućnosti da se mladi zapošljavaju ali takođe i da mladi budu aktivni u traženju posla i rade na prekvalifikacijama i usavršavanju kako bi bili što konkurentnijii na tržištu rada, istakao je ministar omladine i sporta

BEOGRAD - Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje krajem oktobra 2014. godine registrovano je 741.362 nezaposlenih, od tog broja 196.247 je mladih od 15 do 29 godina.

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, Nenad Borovčanin, istakao je da je od velike važnosti zapošljavanje mladih u Srbiji.

„Nezaposlenost nije samo ekonomski problem već je i socijalni problem Srbije zato što to znači da je veliki broj mladih ljudi u nemogućnosti da se osmostali i planira svoju porodicu. Važno je da država formira sistemske mogućnosti da se mladi zapošljavaju ali takođe i da mladi budu aktivni u traženju posla i rade na prekvalifikacijama i usavršavanju kako bi bili što konkurentnijii na tržištu rada.

“Problem nezaposlenosti na tržištu rada prati diskriminacija prilikom odabira adekvatnog kandidata za određenu poziciju. U Srbiji postoji mnogo ugroženih grupa među koje spadaju osobe sa invaliditetom, mladi, nacionalne manjine, osobe koje žive u ruralnim područjima, ali preovladava mišljenje da su žene najpodložnije diskriminaciji kada je zapošljavanje u pitanju.

Mnoge žene u Srbiji smatraju da su zapostavljene, odnosno da one sporije napreduju od muškaraca i da su za iste poslove manje plaćene, što je u intervjuu za emisiju Karijerni TV Informator za mlade potvrdila i Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović.

„Kancelarija se suočava činjenicom da žene prilikom zaposlenja vrlo često budu pitane da li planiraju porodicu, da li su možda u drugom stanju i td. Ovo predstavlja najgrublje kršenje i zakona i standarda koji su tim zakonima sadržani ali i međunarodnog prava“ dodala je Paunovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track