BOŠNJAK ZARAĐUJE NA ŽRTVAMA RATA: Goste uspavljuju zvucima granata!

Morbidno

BOŠNJAK ZARAĐUJE NA ŽRTVAMA RATA: Goste uspavljuju zvucima granata!

Društvo -

Sarajevski ugostitelj nudi prenoćište u bunkeru koji predstavlja simulaciju opsade Sarajeva, a enterijer čine snajperi, plavi šlemovi, zastave UNHCR, najloni na prozorima...

Dok većina građana bivše SFRJ želi da zaboravi stravične slike iz ratova koji su se desile devedesetih, turisti iz inostranstva plaćaju kako bi osetili patnju kroz koju su prošle žrtve krvavih sukoba!Naime, Arijan Kurbašić iz BiH, zajedno sa svojom porodicom, otvorio je u Sarajevu „Ratni hostel“, koji predstavlja simulaciju opsade tog grada i u kom turisti mogu da spavaju na dušecima iz ratnih skloništa, pokrivaju se s ratnim ćebadima i gledaju dokumentarne filmove o ratu u BiH.

Plavi šlemovi, zastave UNHCR, prozori koji su pokriveni plastičnim najlonima, vrata izrešetana mecima, jezivi natpisi po zidovima „Dobro došli u pakao“ i „Pazi, snajper“, samo su deo dekoracije ovog morbidnog hostela.

Arijan Kurbašić sa gošćom
Arijan Kurbašić sa gošćom

U ovom hostelu svaka soba ima samo jednu sijalicu, a odeća se čuva u kutijama za municiju. Umesto umetničkih slika, na zidovima su okačeni snajperi i drugo oružje. Gostima se daje hrana koju su jeli građani Sarajeva tokom opsade, a da stvar bude još bolesnija, uveče pre spavanja puštaju im se zvukovi bombi i granata! Svakog dana organizuje se i desetominutna simulacija opsade.Vlasnik Arijan Kurbašić posetioce dočekuje u uniformi i predstavlja se kao „nula jedan“. To je, kako Kurbašić navodi na zvaničnom sajtu hostela, bilo šifrovano ime njegovog oca dok je služio u vojsci tokom rata.- Ovo je više od hostela. Imaćete pravi uvid u to kako je bilo ljudima tokom opsade u Sarajevu, pod pravim ratnim okolnostima. Ovo iskustvo učiniće da dobijete jedinstveni pogled na svet - ocenio je Kurbašić na sajtu hostela.

Živele devedesete... Jedna od soba u hostelu
Živele devedesete... Jedna od soba u hostelu

Kurbašić je istakao da će posetioci, pored autentičnog iskustva iz skloništa, moći da posete i druge ratne lokacije.Miodrag Linta, predsednika Saveza Srba iz regiona, kaže da je ovaj hostel samo jedna od manifestacija antisrpske atmosfere koja vlada u BiH već više od dve decenije.- U bošnjačkom narodu je i dalje uvreženo mišljenje da su svi Bosanci žrtve, a Srbi agresori. Ovo je samo jedan u nizu dokaza da tamo još uvek ne postoji volja za suočavanjem s prošlošću i sa pogubnom politikom Alije Izebetgovića, koji je želeo da uništi Republiku Srpsku - navodi Linta i dodaje da ovakav vid zarađivanja predstavlja nepoštovanje svih žrtava rata bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Arijan KurbašićNE ŽELIM DA VREĐAMVlasnik hostela Arijan Kurbašić juče za Kurir nije želeo da komentariše navode da ovakav hostel predstavlja uvredu za žrtve.- Ne želim nikoga da uvredim. Želeo sam samo da predstavim ono kroz šta sam ja prošao - kratko je rekao Kurbašić.

Ratko BožovićNEUKUSNO I BESMISLENOSociolog Ratko Božović kaže da je zarađivanje para na ratnim nesrećama neukusno!- Ovo je u najmanju ruku neukusno i besmisleno. Jedno je kultura sećanja, a nešto sasvim drugo ako se vraćamo na zlokobnu priču ko je kriv. Ratovi predstavljaju veoma teška iskustva i tim temama se mora mnogo delikatnije pristupati - zaključuje Božović.

MORBIDNE TURE U SVETUU Srbiji, po valjevskim planinama, organizovala se tura „Pronađite Mladića“U SAD postoji organizovani obilazak mesta gde su počinjena masovna ubistvaU Nemačkoj se organizuje tura „Treći rajh“, odnosno poseta istorijskim mestima koja se vezuju za Hitlera i nacističku Nemačku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track