BOŽIĆNA ČESTITKA BEOGRADSKOG NADBISKUPA Hočevar: Nema budućnosti bez majki
Foto: Zorana Jevtić

Slavljenje Božića, tajne rođenja Isusa Hrista, nema bez majke

BOŽIĆNA ČESTITKA BEOGRADSKOG NADBISKUPA Hočevar: Nema budućnosti bez majki

Društvo -

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je danas vernicima nastupajuće božićne praznike, a Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

"Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese", rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje:

"Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje".

"Gledajući istorijski, potpuno je jasno da slavljenje Božića, tajne rođenja Isusa Hrista, nema bez majke, gledajući i istoriju hrišćanstva otkrivamo da je na početku Novog zaveta majka devica iz Nazareta odigrala odlučujuću ulogu", poručio je nadbiskup Hočevar.

Istakao je da se Bog odlučio za život, za majčinstvo, za rađanje a ne za smrt.

U toj čudesnoj ljubavi ostavio je, kako kaže, posebno mesto ženi ili još bolje majci.

Prema njegovim rečima, Bog je ženu odabrao za službenicu i put života.

Zato nema drugog iskrenog odgovora nego da se upitamo, sagledavamo li mi danas celovitu ulogu blažene Deve Marije u istoriji spasenja i nadahnjujemo li se na njoj, te kako gledati na sve žene i majke.

"Za takve žene i majke molimo se ovih dana božićnog slavlja, za takve žene valja u svakoj porodici i u svakom društvu prionuti svim svojim najboljim pedagoškim i duhovnim snagama."

Narod koji to čini neće iskusiti pad priraštaja stanovništa ni stagnaciju nadanja i radosti, rekao je Hočevar.

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

"Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh", poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom "Mir božiji, Hristos se rodi" božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track