BOŽIĆNA POSLANICA SPC: Izmirimo se s Bogom da bismo imali mir s braćom
Foto: Nemanja Pančić

Poruka Srpske pravoslavne crkve

BOŽIĆNA POSLANICA SPC: Izmirimo se s Bogom da bismo imali mir s braćom

Društvo -
Vidimo da se najveći greh, greh ubijanja čoveka i čitavih ljudskih zajednica, svakodnevno vrši, i to često u ime Božje. To je za normalan um i razum nepojmljivo.Pitamo se: zar je moguće da neko sa imenom Božjim na usnama ubija nevinu decu, žene, zarobljenike i prognanike?

„Pevajte Gospodu, blagosiljajte ime Njegovo, Javljajte iz dana u dan spasenje Njegovo! Kazujte po narodima slavu Njegovu, po svim plemenima čudesa Njegova!“ (Ps. 96, 2-3)

Ovim rečima, braćo i sestre, u Hristu Gospodu i, draga naša deco duhovna, poziva nas Sveti car David na današnji praznik i praznično slavlje koje nam je Gospod pripremio svojim rođenjem od Presvete Djeve Marije u pećini vitlejemskoj. Gle, pre dve hiljade godina Presveta Djeva Marija dođe u Vitlejem judejski s pravednim Josifom popisa radi. Ali, popis Josifov među braćom svojom i u rodu svome poslužio je domostroju spasenja i ispunjenju proroštva proroka Miheja, koji Duhom svetim prorokovaše ovim rečima: „A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među hiljadama Judinim, iz tebe će mi izići onaj koji će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od iskoni, od večnih vremena.“ (Mih. 5, 2).a današnji dan ispunilo se ovo proroštvo. Jer, gle, Presveta Djeva rodi u Vitlejemu Judinom Onoga „kojemu su izlasci od iskoni, od večnih vremena“, Boga Reč (Logosa) koji se na čudesan način ovaploti od Presvete Djeve Marije i rodi u gradu Davidovu. Gledajući to, do tada neviđeno čudo, anđeli na nebesima zadrhtaše, nebo zvezdom na Istoku i zemlja pećinom u Vitlejemu to propratiše! A mi, kako reče car David, pevajmo danas Gospodu Bogu našem, blagosiljajmo ime Njegovo, uvek i neprestano svima oko nas objavljujmo spasenje Njegovo, svim narodima koji su s nama i oko nas kazujmo slavu Njegovu i predivna čudesa Njegova, slavu Njegovu s kojom se ne može uporediti nikakva slava ovoga sveta, i predivna čudesa Njegova koja oko ljudsko ne vide i um ljudski ne može objasniti!Rođenje Gospoda Isusa Hrista jeste istorijski događaj koji je istovremeno obradovao i nebo i zemlju, ali i mnoge u Izrailju i Rimskoj imperiji uznemirio. Bog, braćo i sestre i draga deco duhovna, nikada ne ostavlja i ne odbacuje čoveka, ikonu Svoju, niti ovaj svet, koji je premudro stvorio, ostavlja bez milosti i dobrote Svoje. Uvek ga drži na dlanu Svome jer je Svedržitelj, obnavlja ga i spasava jer je Spasitelj. To je najveća i najuzvišenija poruka, ne samo ovog božićnjeg praznika nego i svih spasonosnih praznika Gospodnjih.

Uputimo molitvu Hristu da onima koji danas vode svoj narod podari mudrost i dobrotu, ljubav i smirenost

Potreban nam je mir Povratak na ognjišta

Živimo sveto i čestito i ispunimo zavet otaca kojim su nas zavetovali za carstvo nebesko

Mi smo jedno Mir Božji - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi! Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track