DOM GARDE: Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola večerali sa Vučićem!
Foto: Vlada Srbije

Dvodnevna poseta britanskog prinčevskog para Srbiji

DOM GARDE: Princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola večerali sa Vučićem!

Društvo -
Britanski prestolonaslednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola Kamila doputovali su danas u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.

20.52 - Princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Korvnola večeras su gosti na večeri koju u njihovu čast priredio premijer Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Večeri u Domu garde, na kraju prvog dana posete britanskog prinčevskog para Srbiji, prisustvuju ministri u vladi Srbije, zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života i predstavnici diplomatskog kora.

Dom garde, Foto: Anadolija
Dom garde, Foto: Anadolija

Princ Čarls u društvu poznatih glumaca, Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Vučić je, kako je ranije najavljeno, princu od Velsa poklonio ikonu Belog anđela, a reč je o replici čuvene freske iz manastira Mileševa, koja je na listi svetske baštine UNESKO i nosi Prvu kategoriju zaštite. Ova replika rađena je u ikonopisačkom ateljeu ženskog manastira Sv. Vaskrsenja Hristovog u Kaću, u Eparhiji bačkoj i tradicionalno je obložena 24-karatnim zlatnim listićima i finalno ukrašena srebrnim filigranom prizrenske škole

17.16 - Princ Čarls posle ispijanja čaja u pratnji prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine kreno u obilazak Belog dvora. Oni su prvo obišli kapelu, a zatim i izložbu.

17.05 - Princ Čarls stigao u Beli dvor. Posle srdačnog dočeka princ Čarls je princezi Katarini poljubio ruku. Čarls je pitao prestolonaslednika Aleksandra : "Znači ovo je mesto o kome ste mi pričali" , a princa Aleksandar mu je objasnio da je ovo prvi srpski kraljevski dvor. U isčekivanju princa Čarlsa, princeza Katarina je izjavila da joj je drago što su sada došli i inostrani mediji kako bi videli kakva je Srbija predivna zemlja.

16.13 - Princ Čarls završio je posetu Hramu Svetog Save i po izlasku prišao okupljenim ljudima i pozdravio se sa njima. Ljudi su mu aplaudirali i vikali dobrodošao. Dok je princ Čarls izlazio iz Hrama oglasila su se zvona.

15.05 - Princ Čarls posle sastanka sa srpskim patrijarhom Irinejom stigao je u pratnji vojvotkinje od Kronvola stigli su do hrama Svetog Save. prinčevski par ponovo je dočekan uz helb i so. Domaćin će mu biti Vladika Arsenije.

Naime, britanski misionar i dobrotovor Fransis Makenzi živeo je u srpskoj prestonici od 1876. pa sve do smrti 1895., a značajan je i kao darodavac dela parcele na kojoj je podignut Hram Svetog Save.

Takođe, on je jedan od malobrojnih stranaca čije se ime nalazi na listi velikih dobrotovora Hrama.

14.50 - Vojvotkinja od Kornvola Kamila posetila je danas Dom u Zvečanskoj gde se susrela sa predstavnicima UNICEF-a i Fondacije Novak Đoković.

Najbolji svetski teniser Novak Djoković uputio je danas video-poruku vojvotkinji od Kornvola, Kamili, koja zajedno sa princom Čarlsom boravi u poseti Srbiji, zahvalivši joj se podršci projektu koji vode Vlada Srbije i Fondacija Novak Đoković. “Vaše kraljevsko visočanstvo, poštovana vojvotkinjo od Kornvola, dobrodošli u Srbiju! ŽŽeleo bih da izrazim svoju zahvalnost zbog vaše odluke da posetite porodice obuhvaćene projektom koji udružženim snagama sprovode Vlada Srbije/Ministarstvo za socijalna pitanja, UNICEF i Novak Đoković Fondacija. Ovaj projekat je od izuzetne važžnosti za sve nas zato što je fokusiran na osnaživanje porodica, a jaka porodica je stub svakog drušštva", napisao je Đoković. Navodeći da deca ne mogu da imaju srećno i razigrano detinjstvo koje neguje njihov istražživački duh ukoliko im se ne obezbedi stabilno okružženje u kojem će rasti i razvijati se na pravi način, Đoković je podsetio da je njemu porodica uvek bila sigurna luka. "Zahvaljujući ljubavi i podrššci svojih roditelja uspeo sam da ostvarim sve svoje snove. Zato danas moja supruga i ja žželimo da naš sin odrasta u istom porodičnom okruženju. Kroz ovaj projekat do sada je prošlo 400 porodica i 1000 mališšana", naveo je Đoković. Svi oni dele mišljenje da im je usluga Porodičnog saradnika pomogla da ojačaju roditeljske veštine i unaprede kvalitet odnosa unutar porodice, i samim tim osete neophodnu sigurnost i pozitivne promene, piše Đoković.

"Neki od njih su po prvi put kao porodica zajedno proslavljali dečije rođendane, neka deca nikad više nisu bila razdvojena od svojih roditelja i smešštena u institucije, mnoga su popravila uspeh u školi jer su ih kod kuće čekali roditelji sa kojima su izgradili odnos pun ljubavi, pažžnje i razumevanja", navodi se u poruci. Sve ovo ne bi bilo moguće bez nesebičnog zalaganja i truda porodičnih saradnika koji su iz dana u dan činili sve kako bi pomogli porodicama u riziku i zato su porodice obuhvaćene projektom danas snažnije, a biće još jače kada ova usluga bude zvanično uvrštena u sistem socijalne zaštite u Srbiji, rekao je Đoković. "To je našš cilj i čast nam je da danas sa vama razgovaramo o tome.Želja svih nas je da ovaj projekat u potpunosti zaživi jer smo svesni toga da može umnogome da doprinese unapređenju društva u kome žživimo. Vašše prisustvo danas je od neizmerne važžnosti zbog skretanja pažnje javnosti i dodatnog isticanja značaja ovog pitanja. ŽŽeleo bih još jednom da vam se zahvalim što ste danas sa nama i podrššci koju nam pružžate”, zaključio je Đoković.

14.41 - Princ od Velsa sastao se danas u Beogradu sa srpskim patrijarhom Irinejom. Princ Čarls, poznat kao veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovao je prethodno u Konaku knjeginje Ljubice, u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice.

Pre toga princ i vojvotkinja od Kornvola prošetali su Kalemegdanom, a potom je princ Čarls pešice otišao u Konak knjeginje Ljubice, dok je vojvotkinja posetila Dom u Zvečanskoj gde se susrela sa predstavniciam Unicefa i Fondacije Novak Đoković.

Planom posete predviđeno je da princ poseti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije.

13.50 Britanski prestolonaslednik princ Čarls, u pratnji ambasador Velike Britanije u Beogradu Denisa Kifa, došao je u konak kneginje Ljubice gde će učestvovati u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji.

Sastanku prisustvuju patrijarh srpski Irinej, muftija Muhamed Jusufspahić, rabin Isak Asijel, Ivica Damjanovich kao predstavnik beogradskog nadbiskupa i velečasni Robert Foks u ime anglikanske crkve.

13.35 - Princ od Velsa, koji zajedno sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola, boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, obišao je danas zajedno sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem dizajn inkubator "Nova iskra". Kako je navedeno na sajtu "Nove iskre", to je jedinstveno mesto susreta vodećih kreativnih profesionalaca, i kompanija otvorenih ka inovativnim pristupima poslovanju i razvoju proizvoda.

Dizajn inkubator funkcioniše od 2012. godine i čine ga grupa menadžera i preduzetnika u kulturi sa raznolikim, decenijskim iskustvom u lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima koji su razvili jedinstvenu platformu koja integriše tri glavna nivoa aktivnosti. To su "coworking" inicijativa u regionu Jugoistočne Evrope, inovaciona platforma koja obuhvata edukativne programe i lokalne i međunarodne projekte iz polja kreativnosti, inovacija i društveno odgovornog dizajna i trening programi iz domena kreativnog poslovanja koji su namenjeni savremenim kompanijama i klijentima, dizajnerima i preduzetnicima. Princ Ccarls, ministar Verbić i britanski ambasador Denis Kif razmenili su tom prilikom poklone.

13.15 Princ Čarls i vojvotkinja Kamila obišli su tvrđavu Kalemegdan, gde im je vodič kroz kratku istoriju Beograda bila profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prinčevski par je, osim šetnje Beogradskom tvrđavom i Velikim stepeništem, imao priliku da vidi i izložbu na Savskom šetalištu - "Srbija u Velikom ratu", a naša poznata istoričarka Dubravka Stojanović je za Kurir rekla da je visoke zvanice upoznala sa hrabrom i slavnom istorijom srpske prestonice.

Kako je istakla, princ Čarls je posebno bio fasciniran podatkom da je Beograd do temelja rušen bombardovanjem i iznova građen čak 6 puta, dok se vojvotkinji Kamili najviše dopao pogled na Ušće.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Iako je Kalemegdan ovog lepog prolećnog dana pun prolaznika, nikakvih incidenata nije bilo.

12.45 Princ Čarls i Tomislav Nikolić položili su vence kod Spomen-skripte branilaca Beograda 1915. godine i na Vojnom groblju Komonvelta.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prilikom polaganja venaca intonirane su himne dve države, uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, a ceremoniji na Novom groblju su prisustvovale i supruge princa od Velsa i predsednika Srbije.

Princ i vojvotkinja su se zadržali u razgovoru sa državaljanima zemlje Komonvelta koji su takođe prisustvovali ceremoniji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

12.20 Predsednik Nikolić i princ Čarls su se nakon protokolarnog razgovora u Predsedništvu Srbije uputili ka Spomen kosturnici branilaca Beograda i Vojnom groblju Komonvelta.

12.18 Nikolić će princu Čarlsu i njegovoj supruzi Kamili pokloniti ćirilično izdanje sabranih dela Vilijema Šekspira, kao i fotomonografiju na engleskom jeziku "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije". Pored toga, princ Čarls će dobiti i drvorez Marije Jovanović - Srpsko srednjevekovno nasleđe, motivi Hilandara.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Poklon za vojvotkinju od Kornvola Kamilu je ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

12.09 U toku je svečani prijem britanskog prinčevskog para u Predsedništvu Srbije.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

12.03 Princ Čarls i vojvotkinja Kamila stigli su u Predsedništvo Srbije, gde su ih dočekali predsednik Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Foto: Kurir
Foto: Kurir

11.54 Visoke zvanice iz Britanije trenutno su na putu ka Predsedništvu Srbije, gde će ih dočekati predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

Pojedine ulice prestonice su iz bezbednosnih razloga zatvorene.

11.38 Princ Čarls i vojvotkinja Kamila poslužili su se pogačom, a nakon rukovanja, proveli su nekoliko trenutaka u razgovoru sa premijerom Vučićem i predsednicom Parlamenta Gojković.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Kako saznajemo, za svečani doček vojvotkinja Kamila je odabrala luksuzni kaput i haljinu poznatog britanskog dizajnera Brusa Oldfilda.

Princ od Velsa je sa sobom u Beograd doneo 8 ordenja koje će položiti prilikom odavanja pošte na pomen kosturnici branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta. U prinčevskoj pratnji stigao je i fotograf koji je s njim bio i slikao ga i prilikom posete Beogradu 1978. godine.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

11.30 Britanski prinčevski par ispred aviona dočekala je svečana garda i dvoje dece u srpskoj nacionalnoj nošnji koji drže pogaču.

11.28 Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola na aerodromu je dočekao premijer Vučić.

Pored premijera Srbije, svečanom dočeku na aerodromu Nikola Tesla prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i britanski ambasador Denis Kif.

Potom će ih u zgradi Predsedništva primiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

"Poseta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa", rekao je britanski ambašador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posete.

On je ocenio da poseta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Na početku zvaničnog programa princ i predsednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif. Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posetiti projekat porodicne nege koji podrĹžavaju UNICEF i Fondacija Novak Đoković.

Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan a posetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugog dana zvanične posete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posetiti Novi Sad, gde će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umetnickim delima i kulturnom nasleđu. Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat "Moving Museums" predstaviti rad umetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju razlicitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije "Zemlja živih".

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pica iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gde će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Princ od Velsa je poslednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posetili Bosnu i Hercegovinu.

Tekst: EPK/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track