BRUKA: Bez knjiga čak 100.000 đaka!
Foto: Marina Lopicic, Dragana Jevtic

Besplatni udžbenici nisu stigli

BRUKA: Bez knjiga čak 100.000 đaka!

Društvo -
Ministarstvo prosvete opet zabrljalo, pa prvog dana mnogi učenici došli u škole s rukama u džepovima. Knjige će dobiti tek sledeće nedelje

BEOGRAD - Posle dva i po meseca raspusta oko 800.000 osnovaca i srednjoškolaca juče je ponovo selo u klupe.Međutim, skoro 100.000 njih novu školsku godinu dočekuje bez knjiga jer zbog birokratije kasni dostava besplatnih udžbenika. Kako smo saznali od pojedinih direktora beogradskih škola, problem je nastao zbog kašnjenja u štampanju i komplikovane birokratije, tako da je ovo, po njima, još jedan veliki propust Ministarstva prosvete. Ðaci koji su prošli na konkursu za besplatne udžbenike navodno će ih dobiti sledeće sedmice. Ništa se ne znaI dok je učenicima to trenutno jedina briga, zaposleni u školama još ne znaju ni da li će zadržati posao. Pravilnici po kojima je trebalo da počne otpuštanje psihologa, pedagoga i drugog nenastavnog osoblja opet su na doradi i nije poznato koliko njih će morati da dobije otkaz. S druge strane, prosvetari znaju da im slede otpremnine, ali ne i kome će tačno one biti ponuđene.Ni ministar prosvete Srđan Verbić ni njegovi pomoćnici nisu nam odgovorili na mejl povodom problema s udžbenicima. Inače, on je juče posetio osnovnu školu „23. oktobar“ u Golubincima, koja je renovirana uz donacije kompanije ruskih železnica „RŽD internešenel“.- Ova školska godina je počela bez štrajka i na tome sam zahvalan nastavnicima. Što se tiče otpremnina, prvo ćemo pitati ko želi da napusti sistem i njihov broj znaće se do kraja septembra - kazao je Verbić.On je najavio i da će za nekoliko dana biti objavljen novi pravilnik o ocenjivanju u srednjim školama, pomoću kog će nastavnik moći da odbrani integritet za ocenu koju je dao učeniku. Ministar je istakao i da je ove godine upisano 2.500 prvaka više nego prošle godine:- Ne vidim veći optimizam od toga što nam je povećan broj prvaka.Obnovljeno 110 školaJoš neke škole dočekale su 1. septembar u novom ruhu. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je grad tokom leta obnovio 110 škola u prestonici.

Premijer obećao veće plate prosvetarimaIMAĆETE NAJVIŠA POVEĆANJAPremijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je prosvetarima da će imati najveća povećanja plata u celoj administraciji.- Molim ih da sa puno posvećenosti brinu o našoj budućnosti i deci na najbolji mogući način prenesu svoje znanje - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track