BRUKA: Hrvati prete Dačiću zbog Stepinca
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen

Gradonačelnik Osijeka napao srpskog ministra

BRUKA: Hrvati prete Dačiću zbog Stepinca

Društvo -

Ivanu Vrkiću zasmetalo što je srpski ministar osudio postavljanje spomen-biste ratnom zločincu i nazvao ga propalim političarem koji hoće da okupira Hrvatsku

Nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio otkrivanje spomenika Alojziju Stepincu u Osijeku, gradonačelnik tog grada Ivan Vrkić žestoko je izvređao srpskog ministra!Vrkić je na sednici Gradskog veća prvo izjavio da je potpredsednik srpske vlade „Slobodan Milošević u manjem izdanju“!- On je nastavak Miloševićeve politike u legalnoj politici. Ne želim da polemišem sa čovekom koji je sam sebe diskvalifikovao kao propali političar. Treba li da vodim računa o mišljenju Dačića, koji razmišlja na isti način kao kad je hteo da okupira Hrvatsku. Što bih ja s njim polemisao?! Neka samo krene ponovno, pa ćemo se sresti za nekim drugim stolom, ali ne diplomatskim - pretio je Vrkić i dodao da je spomenik sjajna stvar, ali i da je on učinio najviše što se može učiniti za „hrvatskog velikana Stepinca“.Gradonačelnik Osijeka takođe očekuje da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske povodom „napada srpskih političara na Stepinca i Hrvatsku“ uputi protestnu notu Srbiji.

Blizak saradnik Ante Pavelića i zloglasne NDH... Alojzije Stepinac
Blizak saradnik Ante Pavelića i zloglasne NDH... Alojzije Stepinac

Poruka Srbima

- Srbija se ponaša kao da i dalje ima primat nad hrvatskim prostorom i da može Hrvatima da deli lekcije - nije se zaustavljao Vrkić.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je izjava gradonačelnika Osijeka, kao i podizanje spomenika Stepincu, dokaz da se Hrvatska nije suočila sa svojom prošlošću i ulogom u Drugom svetskom ratu.- Hrvatska je jedina zemlja u Evropi koja je u Drugom svetskom ratu bila na strani Nemačke, a koja i dalje veliča fašizam. Pominjanjem devedesetih godina i Miloševića oni konstantno pokušavaju da prikriju svoju ulogu u Drugom svetskom ratu i ratu u SFRJ. Reagovanje Dačića je bilo potpuno na mestu, a Evropa bi zaista trebalo nešto da preduzme povodom toga što jedna članica EU i dalje širi nacističke ideje! - kaže Anđelković.Da podsetimo, Dačić je juče u izjavi za Kurir osudio otkrivanje spomen-biste u Osijeku istakavši da je Stepinac „ratni zločinac iz vremena fašističke ustaške NDH“ i da je bista „jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dopušten i nekažnjiv“:- To je pokazatelj da je u Hrvatskoj stvorena atmosfera da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH uobičajena stvar.Oni bi da bude svetacSrpski ministar spoljnih poslova juče se nije oglašavao povodom napada iz Hrvatske.Spomenik Stepincu postavljen je pred zasedanje mešovite katoličko-pravoslavne komisije u Novom Sadu na kojem će SPC predstaviti dokaze da je ozloglašeni nadbiskup aktivno učestvovao u stvaranju NDH i njenoj genocidnoj politici prema Srbima, Jevrejima i Romima.

SPSOVAJ NAPAD JE POZIV NA PROGON SRBASPS najoštrije je osudila „sramnu i neprimerenu izjavu“ gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića.- Napadom na Ivicu Dačića, koji je osudio revizionističko postupanje vlasti Osijeka i ukazao na antifaštičke vrednosti i borbu u Drugom svetskom ratu, želi se poslati poruka da za zločine koji su se dogodili niko nije odgovoran. Postavlja se pitanje da li se ovo veličanje ustaštva može shvatiti kao poziv na ponovni progon Srba s prostora Hrvatske? - zapitao se Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS.

Direktor centra „Simon Vizental“STEPINAC NE MOŽE BITI SVETACEfraim Zurof, direktor centra „Simon Vizental“, izjavio je da Alojzije Stepinac, čovek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac ni heroj.- Pre svega, Stepinac ne može biti svetac. Osoba koja je podržavala ustaše, pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik Anti Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici, ne zaslužuje počasti kao što je podizanje spomenika - rekao je Zurof.

J. Pronić - R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track