BRUKA U BOLNICI: Ne radimo kiretažu na crveno slovo!
Foto: Shutterstock

Ko da rade popovi

BRUKA U BOLNICI: Ne radimo kiretažu na crveno slovo!

Društvo -

U opštoj bolnici „Stefan Visoki“ u Smederevskoj Palanci ginekolozi odbili da izvrše prekid trudnoće Zagi Stankić pozivajući se na crkveni praznik

U Smederevskoj Palanci kao da u bolnici rade popovi, a ne doktori!Trudnici Zagi Stankić (33) iz Mladenovca odbili su da u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“ urade kiretažu u utorak, jer njihovi ginekolozi ne rade na crveno slovo (bio je Duhovski utorak)!Zaga je prvo pozvala bolnicu da zakaže i tada joj nije nagovešteno da postoji ovaj bizarni problem.Četvrta trudnoća- Otišla sam u utorak ujutru, a oni su me odbili. Na prijavnici mi je rečeno: „Danas je crveno slovo, a naši doktori kiretažu ne rade na crveno slovo.“ Zbunila sam se. Nikad u životu nisam čula da se to ne radi na crveno slovo! Šokirana sam. Inače, i sama sam zdravstveni radnik i nikad nisam čula da se u zdravstvu praktikuje to što su oni naveli kao razlog da mi ne urade kiretažu - priča Stankićeva.Njoj je ovo četvrta trudnoća i kaže da su je lekari upozorili da zbog problema sa jajnicima možda neće dobro podneti trudnoću. Zbog toga je rešila da je prekine.- Pozvala sam GAK „Narodni front“ u Beogradu i bolnicu u Aranđelovcu da proverim da li i oni ne rade kiretažu na crveno slovo. Verujte, bili su šokirani kad su čuli za Palanku. Na svu muku, i juče sam otišla da odradim kiretažu isto u „Stefanu Visokom“. Ponovo sam prvo zvala telefonom i rekli su mi da dođem. Otišla sam, predala uredno knjižicu, da bi mi nakon nekog vremena sestra saopštila da je jedna doktorka dežurna i da sama pokriva sve, te da neće moći da me primi. Šetaju me svaki dan, iz Mladenovca putujem, molim ljude da mi pričuvaju bebu od godinu dana, jer suprug radi i oni da se tako ponašaju, pa sramota - besna je Stankićeva.Kad rade, nemaju lekaraOna navodi da je nemoguće da postoji samo jedan lekar koji dežura u smeni, jer je neizvodljivo da sam radi porođaje, preglede i obilazi pacijente.- Danas idem ponovo. Ako me i danas ne prime, žaliću se nadležnima. Ne daju tačne informacije, preko telefona kažu jedno, a kad odem poljubim vrata. Sramota! - zaključuje ova majka troje dece i dodaje da ona sigurno nije jedina koju tako šetaju.Pozvali smo Opštu bolnicu u Smederevskoj Palanci. Javila nam se sekretarica, objasnili smo zbog čega zovemo i uprkos njenom obećanju, niko se nije javio redakciji Kurira. Uputili smo i mejl s pitanjem zašto ne rade na crveno slovo, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Isus Hrist poručioLEČITE BOLESNE I NA PRAZNIKEU jevanđeljima Isus govori da praznik (kod njih je to konkretno subota) nije opravdanje da se bolesni ne leče. U Jevanđelju po Luki, na primer, piše:- A dogodi se u drugu subotu da on uđe u zbornicu i učaše, i bješe ondje čovjek kome desna ruka bješe suha. Književnici pak i fariseji gledahu za njim ne će li u subotu iscijeliti, da ga okrive. A on znadijaše pomisli njihove, i reče čovjeku koji imaše suhu ruku: ustani i stani na srijedu. A on ustade i stade. A Isus reče im: „Da vas zapitam: šta valja u subotu činiti, dobro ili zlo? Održati dušu ili pogubiti?“ I pogledavši na sve njih reče mu: „Pruži ruku svoju.“ A on učini tako; i ruka posta zdrava.

Dr Zoran SavićVERA NE SME DA UTIČE NA RADGinekolog-akušer Opšte bolnice u Prokuplju dr Zoran Savić, kad smo mu rekli za ono što se dešava u Palanci, prvo se nasmejao:- Prvi put čujem da neko ne radi kiretažu na crveno slovo. Vera ne sme da utiče na rad. Svako može biti vernik ili ateista, ali posao koji radi mora da obavlja profesionalno. Bio verski praznik ili ne, usluga mora da bude pružena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track