ČAJ U PET KOD KARAĐORĐEVIĆA: Princ od Velsa Čarls u poseti Kraljevskom dvoru
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poseta Srbiji posle 38 godina

ČAJ U PET KOD KARAĐORĐEVIĆA: Princ od Velsa Čarls u poseti Kraljevskom dvoru

Društvo -
BEOGRAD - Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ od Velsa bio je danas na čaju u Kraljevskom dvoru, kao gost Njihovih Kraljevskih Visočanstava Prestolonaslednika Aleksandra, Princeze Katarine, Princa Petra, Dejvida Endrjuza i Alison Endrjuz.

Susret Princa i Kraljevske porodice dogodio se u svečanom plavom salonu Kraljevskog Dvora, nakon čega su Njihova Kraljevska Visočanstva nastavili razgovor u porodičnoj atmosferi bez prisustva medija.

Prestolonasledniku Aleksandru i Princu od Velsa ovaj susret je veoma značajan budući da su Prinčevi preci u prošlom veku u više navrata boravili u Kraljevskom Dvoru na Dedinju, dok je njima ovo bio prvi susret ne samo u ovom zdanju već i prvi susret u Srbiji. Prestolonaslednik je Princu Čarlsu poklonio ikonu Svetog Đorđa, sveca zaštitnika Engleske, i najkvalitetnija oplenačka vina iz Kraljevskih vinograda, a Princeza Katarina je za Vojvotkinju od Kornvola pripremila ručno rađen srpski šal i torbu.

Princ od Velsa obišao je Kraljevski i Beli Dvor, gde je imao prilike da pogleda izložbu „Dve Kraljevske porodice – istorijske veze“, o odnosima srpske i britanske Kraljevske porodice.

Na molbu Princeze Katarine Princ od Velsa je svojevremeno Fondaciji Princeze Katarine donirao autoklav sterilizator za Ginekološku kliniku u Kliničkom centru Srbije. Ovu vrednu donaciju uručili su Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina u prisustvu ambasadora Velike Britanije u Srbiji.

Kraljevska porodica Karađorđević je u višestrukim rođačkim vezama sa britanskom kraljevskom kućom. Te porodične veze su i sa strane Vindzora, porodice Kraljice Elizabete II i sa strane njenog muža, Princa Filipa. Početak rođačke povezanosti srpske i britanske krune je vezan za ženidbu Kralja Aleksandra I rumunskom princezom Marijom posle Prvog svetskog rata. Buduća Kraljica Marija bila je praunuka britanske Kraljice Viktorije. Prestolonaslednik Aleksandar je po majci rođak kraljičinom suprugu princu Filipu. Njegova majka princeza Aleksandra bila je kćerka grčkog Kralja Aleksandra, strica princa Filipa.

Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II (majka Princa od Velsa) bila je kuma na krštenju Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra zajedno sa svojim ocem, britanskim Kraljem Džordžom VI. Kum na krštenju Prestolonaslednikovog oca, Njegovog Veličanstva Kralja Petra II bio je britanski Kralj Džordž V, a Kraljev izaslanik na ovom krštenju u Beogradu bio je budući britanski Kralj Džordž VI (otac Kraljice Elizabete i deda Princa od Velsa). Baka Prestolonaslednika Aleksandra, Njeno Veličanstvo Kraljica Marija bila je unuka Njenog Veličanstva Kraljice Viktorije. Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princ Čarls su zajedno pohađali školu Gordonstoun u Škotskoj.

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovaće večeras svečanoj večeri u Domu Garde u čast Njihovih Kraljevskih Visočanstva Princa od Velsa i njegove supruge Vojvotkinje od Kornvola.

Njihova Kraljevska Visočanstva pozvani su i na svečani prijem u Narodnoj skupštini u četvrtak 17. marta, čiji su domaćini predsednica Skupštine gospođa Maja Gojković i ambasador Velike Britanije, ali nažalost neće moći da mu prisustvuju jer će te noći biti na putu za Kejptaun u Južnoj Africi.

Njihova Kraljevska Visočanstva biće gosti bivšeg predsednika Južne Afrike Frederika de Klerka, na proslavi njegovog 80. rođendana, u petak 18. marta. Oni su pre deset godina bili gosti i na 70. rođendanu predsednika, kada je na proslavi bio prisutan i Nelson Mendela.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track