CELA EVROPA TRAŽI OVOG DEČAKA: Mali Azam (5) silom odveden iz Beograda
Foto: Printskrin

Otet od majke

CELA EVROPA TRAŽI OVOG DEČAKA: Mali Azam (5) silom odveden iz Beograda

Društvo -
Mali Azam poslednji put viđen je u Beogradu, kada ga je nepoznati muškarac koji se predstavio kao otac na silu izveo iz bolnice u koju je smešten zbog teških povreda po glavi i polomljene vilice

BEOGRAD - Za petogodišnjim dečakom Azamom Aldahamom iz Sirije koji je nestao krajem septembra u Beogradu, kada ga je nepoznati migrant koji se predstavio kao njegov otac, a zatim i kao ujak na silu izveo iz bolnice, traga čitava Evropa jer se sumnja da je otet od svoje porodice u Turskoj.

Priča o malom Azamu osvanula je na britanskom BBC pre nekoliko dana, a kasnije se vest o njemu proširila na društvenim mrežama posle objavljivanja reportaže o putu migranata od Sirije do zemalja Zapadne Evrope.

Snimak malog Azam načinjen je verovatno krajem septembra u izbegličkom naselju u centru Beograda kod autobuske stanice, gde su lekari pružali prvu pomoć malom Azamu i planirali da ga prebace u bolnicu na dalje lečenje.

Migranti u parku rekli su da je Azama udario automobil u Makedoniji dok su spavali i da od tada mu niko nije pružio prvu pomoć dok nisu došli u Beograd. Novinar je od samog početka postavljao pitanje uz pomoć prevodioca gde mu se nalazi majka, koju je dečka plačući dozivao, međutim tad je do šatora sa lekarima došao muškarac, koji se prvo predstavio kao otac, a zatim je neubedljivo rekao da je on zapravo ujak deteta, da nemaju novca i da je deo pordice ostao u Turskoj, a oni krenuli na put.

#FindAzam: People are searching for 5-year-old Azam Aldaham who was last seen in Belgrade, Serbia with a broken jaw. This video, taken from last night's "Panorama", explains why...*Warning: Contains scenes that may cause distress.*http://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b06g01kf/panorama-europes-border-crisis-the-long-road

Posted by BBC Trending on четвртак 1. октобар 2015.

Prevodilac je takođe bio sumnjičav da je to pravi otac deteta, a još više da je ujak jer je muškarac bio veoma neubedljiv trudeći se da pruži što manje informacija s obzirom da migranti često pružaju obilje podataka.

Na ubeđivanje lekara muškarac je jedva ušao u ambulantno vozilo, koje ga je prebacilo do bolnice. Međutim novinar BBC koji je radio reportažu uspeo je samo da sazna da se dečaku izgubio svaki trag jer ga je taj muškarac kada su došli u bolnicu na silu odveo u nepoznatom pravcu.

U potragu za malim Azamom angažovana je i organizacija Save the children, a poslednji snimak dečaka već kruži društvenim mrežama.

Kako Kurir saznaje policija, Komesarijat za izbeglice, UNHCR, kao i sve nadležene službe obaveštene su o nestanku malog Azama i svi aktivno rade na njegovom što bržem pronalaženju.

(A.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track