CEO ŠID U STRAHU: Građani se žale da ih migranti terorišu, policija nemoćna
Foto: AP

Divljaju i pljačkaju

CEO ŠID U STRAHU: Građani se žale da ih migranti terorišu, policija nemoćna

Društvo -

ŠID - Strahujući za svoju bezbednost Šiđani su uputili Vladi Srbije i opštinskim vlastima peticiju za izmeštanje Prihvatnog centra za migrante iz grada zbog učestalih incidenata, krađa i tuča u kojima učestvuju migranti.

-Već tri godine mučim muku sa migrantima koji su mi celu fabriku uništili! Pogoni nekadašnje ’’Trikotaže’’ koju smo moj ortak i ja kupili za uzgoj gljiva potpuno su devastirani, otkad je počela navala migranata na Šid. Ovde su spavali i boravili, položili mi sav kancelarijski nameštaj i parkete. Sve sam uredno prijavljivao policiji, dolazila patrola ovamo nebrojeno puta, ali šta to vredi, drže ih u pritvoru dan-dva, pa puste, a oni opet ovamo, jada se Radoslav Matić, koji je zbog svega morao zatvoriti pogone, a posao sa gljivama uskoro seli u okolinu Beograda, gde je, kako kaže, sigurnije, prenosi sremskomitrovački SM portal

Foto: Carina
Foto: Carina

Šiđaninu Draganu Saviću vlasniku diskonta pića ’’Kapljica’’ u neposrednoj blizini Prihvatnog centra, grupa migranata nedavno je iz noći u noć krala piće i obijala poslovne prostorije.

–Prijavio sam slučaj policiji, sačinjen je zapisnik, a pričinjena mi je šteta od 200.000 dinara. Zbog njih sam podigao i ovaj bedem i postavio bodljikavu žicu, ali ne vredi. Jutros sam ovde u kupatilu diskonta zatekao Sirijca, kako sam posle saznao, kako pere krvave ruke, pošto se izbo na žicu, ogorčen je Savić.

U kabinetu predsednika Opštine Šid Predraga Vukovića poslednjih dana usijali su se telefoni građana koji se žale na izgrede u kojima su akteri migranti iz Prihvatnog centra. Krađe bicikala, haranje butika i pijaca, svakodnevna su pojava, a pre mesec dana dvojica migranata opljačkala su ’’Tehnomaniju’’ u Šidu iznevši 20 laptopova, mobilne telefone i tablet računare.

Foto: Carina
Foto: Carina

U opštinu je ovih dana stigla peticija sa 660 potpisa građana upućena i na adresu Vlade Srbije u kojoj se traži hitno izmeštanje Prihvatnog centra iz Šida.

–Bezbednost naših građana na prvom nam je mestu. Pokazali smo se kao dobri domaćini i svesni smo da se ne radi o celokupnoj migrantskoj populaciji, već o problematičnim pojedincima i grupama, koji ovde prave probleme, ali za efikasniju akciju treba nam više policije i vozila. O problemima sa migrantima upoznati su MUP i resorno ministarstvo koji su nam obećali pomoć. Građani su uplašeni, jer su migranti svuda u gradu, a mi ne možemo kontrolisati njihovo kretanje, kaže Vuković, napominjući da se u gradu sa 9.000 stanovnika trenutno nalazi 1.600 evidentiranih migranata i nepoznat broj ilegalnih.

Proteklog vikenda je po hitnom postupku sazvan Opštinski odbor za bezbednost kome su prisustvovali predstavnici Komesarijata za izbeglice, policije, suda, Doma zdravlja i svi direktori javnih preduzeća.

Predsednica Osnovnog suda u Šidu Ljubica Petrić iznela je podatak da je zbog tuča, teških krađa i droge u pritvoru sedam migranata, te da je zbog napete situacije u gradu i sama kao Šiđanka veoma zabrinuta, navodi SM portal

Foto: Rojters
Foto: Rojters

–Dobili smo dojave od nadležnih da je situacija u Šidu zabrinjavajuća. U skladu sa zakonom sve službe Republike Srbije i radne grupe pri Komesarijatu biće angažovane na otklanjanju svih pojava remećenja javnog reda i mira. Ipak, lebdi činjenica da migranti stalno dolaze u Srbiju, a nemaju kud iz nje, pa se ovde susrećemo sa ljudima koji nebrojeno puta idu u krug, kaže Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za prihvat, zbrinjavanje, readmisiju i trajna rešenja.

Iz PU Sremska Mitrovica saopštavaju da je Policijskoj stanici u Šidu od početka godine prijavljeno 12 imovinskih krivičnih dela za koje se sumnja da su počinili migranti. Zbog sveukupne situacije u Šidu juče je u ovom gradu boravio i ministar policije Nebojša Stefanović.

(SM Portal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track