CRKVA NA MENHETNU BILA JE DOM KRALJA PETRA: U njoj je lečio tugu za otadžbinom!
Foto: Organizacija 28. Jun

Zapaljena pod misterioznim okolnostima

CRKVA NA MENHETNU BILA JE DOM KRALJA PETRA: U njoj je lečio tugu za otadžbinom!

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva Svetog Save na Menhetnu, koja je izgorela u sumnjivom požaru ovog Uskrsa, bila je važno mesto za srpske imigrante posle Drugog svetskog rata.

Koliko je njena uloga bila važna, govori i činjenica da je Njujork tajms pisao o njoj kao o mestu na koje dolazi i srpski kralj u izgnanstvu Petar II Karađorđević i cela kraljevska porodica, kao i brojni srpski imigranti.

U članku objavljenom 3. maja 1948. godine, uz sliku kraljevskog para Karađorđević, navodi se da su jugoslovenski kralj u egzilu Petar II i njegova supruga Aleksandra zajedno sa ostalim vernicima prisustvovali uskršnjoj liturgiji u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Sava.

“Moj otac Kralj Petar II bio je izuzetno vezan za crkvu Svetog Save u Njujorku tokom više decenija. To je nekada bila protestantska crkva koju je Sveti Vladika Nikolaj 1944. godine otkupio i pretvorio u srpski pravoslavni hram. Moj otac često je prisustvovao službama i sabranjima našeg naroda u ovoj crkvi, a tu tradiciju smo nastavili i moja porodica i ja. U periodu izgnanstva naše porodice, ova crkva je bila duhovna oaza moje porodice i mene i u njoj smo nalazili utehu i ublažavali tugu za Otadžbinom. Moja supruga i ja smo učestvovali na više događaja u Njujorku za pomoć ovoj crkvi. Sa ocem Đokanom smo se čuli tokom noći i videćemo se već u drugoj polovini ovog meseca da razmotrimo kako da pomognemo u budućnosti ovoj velikoj srpskoj svetinji”, poručio je prestolonaslednik Aleksandar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track