CRNORUKCI VERUJU DA JE VREME DA SRBIJA VASKRSNE: Ovako se pukovnik Apis osvetio Paveliću i ustašama
Foto: Wikipedia

Čitav vek radili u tajnosti

CRNORUKCI VERUJU DA JE VREME DA SRBIJA VASKRSNE: Ovako se pukovnik Apis osvetio Paveliću i ustašama

Društvo -

Streljanje pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, vođe „Crne ruke,“ bilo je iscenirano. Crnorukci su bili u streljačkom vodu, a kapetan Stojković, komandant voda, nije podelio bojevu municiju. Zbog toga je „navodno“ streljanje izvršeno u četiri sata nakon ponoći.

Preobučen u monaha, brodom iz Soluna, u pratnji vladike Nikolaja, pukovnik Apis otputovao je u Ameriku, gde je, uz pomoć Mihaila Pupina i Jovana Dučića, u apsolutnoj tajnosti nastavio da širi organizaciju „Ujedinjenje ili smrt.“

Foto: Printscreen/YouTube
Foto: Printscreen/YouTube

Tokom jednog veka postojanja, Organizacija se borila za srpske interese – regrutovala je vojnike za borbu u Drugom svetskom ratu, potom ubacivala svoje ljude među komuniste i organizovala lov na odbegle ustaške zločince – Ante Pavelića i Maksa Luburića.

Danas, nakon jednog veka rada u tajnosti, crnorukci veruju da je došlo vreme da Srbija vaskrsne. Rade na tome da se Republika Srpska pripoji Srbiji. Organizacija je evoluirala u jedinstvenu tajnu službu, koja se pored špijunaže bavi i društvenim, političkim i kulturnim aktivnostima.

Ovo je kratki uvod romana „Apisov apostol“ Slaviše Pavlovića, koji je nedavno izašao u izdanju Lagune.Knjiga počinje 2004. godine, kada se u redakciji dnevnog lista Sloboda pojavljuje misteriozni muškarac i buntovnom novinaru Pavlu Govedarici donosi dokaze o skandaloznom kriminalu u vrhu sistema. Pored dokaza, Pavle dobija i obredni prsten organizacije Crna ruka, kao i upozorenje o mogućoj odmazdi ukoliko objavi tekstove.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Dokazi će doneti slavu, ali i stravičnu osvetu mladom novinaru, koja će promeniti njegov život, naročito nakon učešća u saobraćajnoj nesreći, u kojoj biva proglašen jedinim krivcem. Optužen i ponižen, od strane ljudi o kojima je pisao kritičke tekstove, odlučuje se za bekstvo.

Deceniju kasnije, poput Apisa, kome se autor vraća tokom knjige, Pavle je u bekstvu. Živi bezbrižno u Americi, koristeći tuđe ime.

Međutim, ponovo mu se javlja misteriozni muškarac. Sudbinski susret, koji predstavlja pripremu za finale ovog trilera, zakazan je na grobu legendarnog majora Voje Tankosića, jednog od osnivača organizacije „Ujedinjenje ili smrt“. Crna ruka je konačno spremna za osvetu.

U romanu je isprepletana stvarnost i fikcija, mnogi poznati i nepoznati istorijski događaji su pripisani Crnoj ruci, ali ovaj triler obiluje i mnogim kritikama sistema današnjice, koje autor govori kroz glavnog junaka; podsećanje na povećan broj obolelih od kancerogenih bolesti usled NATO bombardovanja, sistem dvostrukih aršina kada su u pitanju Kosovo i Republika Srpska, kao i tvrdnja da Crna ruka postoji i danas i da radi za srpske interese…Knjiga će biti predstavljena na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

(magazin-restart.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja