ČUDO U GRČKOJ: Iz ikone Svetog arhangela Mihaila istaču kapljice blagouhanog ulja!
Foto: Православие.ру

Nedaleko od Trikale znamenje bozje

ČUDO U GRČKOJ: Iz ikone Svetog arhangela Mihaila istaču kapljice blagouhanog ulja!

Društvo -
Jednom miro istače iz lika arhangela Mihaila, a drugi put sa ruka, i svaki put sa raznih tačaka.To je specijalno isušeni javor koji ne može da sadrži smole i zato ne mogu da shvatim kako iz njega izlazi ulje

Nekoliko kilometara od grada Trikale, u senci svetih stena u okoloni Meteora, posvedočena je potresna činjenica: drvo svete ikone Arhangela Mihaila, koje je pre pet godina živopisao ikonopisac otac Panajotis Pevkis, istače kapljice blagouhanog ulja koje na čudesan način ne šteti ikoni, saopštava Romfea.

Sveštenik-ikonopisec osetio je silan strah kada je prvi put vidio te kapljice. Odmah se pomolio Bogu. U početku nikome nije govorio o čudu, bojeći se da će ljudi pogrešno shvatiti, kako on govori o «poruci» od Boga.«Sveta ikona Arhangela Mihaila, koju sam živopisao, precizna je kopija ikone škole Hrisolora. Rad je završen prije pet godina. Bio sam zaprepašćen kada sam shvatio u jednom trenutku da iz drveta ikone počinje da istače miro. Prekrstivši se, komadom vate obrisao sam kapi, plašeći se da će one pokvariti živopis. Tada ni o čemu nisam mislio. Ali uljna tečnost nastavila je da teče, šireći miris sličan ulju za kandila. Najinteresantnije je što miro ne šteti bojama na ikoni«, priča otac Pavle Panajotis Pevkis u časopisu «Pravoslavna Istina».

Kako je sam ikonopisac objasnio, kaplje izlaze sa raznih mesta na ikoni. «Jednom miro istače iz lika arhangela Mihaila, a drugi put sa ruka, i svaki put sa raznih tačaka. Ja ne mogu objasniti taj tajanstveni čudesni fenomen, i smatram to znamenjem Božjim.

Zamolio sam jednog hemičara da kaže svoje mišljenje, ali on nije mogao dati konkretno objašnjenje», kaže on.Otec Panajotis je objasnio još i to da je drvo na kome je naslikana ikona staro 200 godina. «To je specijalno isušeni javor koji ne može da sadrži smole, kao na primjer, bor, i zato ne mogu da shvatim kako iz njega izlazi ulje», dodao je otac Panajotis.

Ako miro i dalje bude nastavilo da toči iz ikone, ikonopisac će se obratiti specijalistima. Otac Panajotis naziva to što se desilo ne čudom nego znamenjem kroz koje Gospod hoće da ga učvrsti u vjeri.Sa grčkog: Konstantin NorkinSa ruskog: Marija ŽivkovićIzvor: Pravoslavie.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track