Da li će vas kazniti ako slikate komunalne policajce?

Da li će vas kazniti ako slikate komunalne policajce?

Društvo -
Sindikat Komunalne policije najavio je tužbu protiv N.N. lica koje je snimilo jučerašnji incident. Da li je snimanje zabranjeno zakonom?

BEOGRAD- Budući da je Sindikat Komunalne policije najavio tužbu protiv N.N. lica koje je snimilo incident hapšenja žene u Zemunu, što, kako kažu, predstavlja krivično delo, istražili smo da li je snimanje rada Komunalne policije zaista krivično delo.

- Sindikat oštro osuđuje nezakonito snimanje od strane N.N. lica kao i stavljanje takvog snimka dostupnim javnosti što predstavlja krivično delo i za šta ćemo podneti krivičnu prijavu protiv N.N. izvršioca – stoji u saopštenju Sindikata.

Na portalu za besplatnu pravnu pomoć građanima, međutim, piše da snimanje u tom slučaju nije zabranjeno nijednim zakonskim aktom:

- Nijednim pravnim aktom nije zabranjeno korišćenje opreme za audio-vizuelno snimanje u javnosti. Postoje određeni izuzeci od ovog slučaja kao što je zabrana snimanja na određenim lokacijama (poput ambasada, vojnih objekta i sl.), ali na tim lokacijama su jasno istaknuti znaci kojima se ovo zabranjuje.

Takođe, Zakonom o policiji je u čl. 65. st. 3. regulisano da policija ima pravo da zabrani snimanje mesta događaja radi zaštite žrtava krivičnog dela, oštećenih zbog prekršaja ili drugog događaja, kao i u cilju zaštite interesa postupka. Ovo pravo ne predstavlja i obavezu policije tako da će od njihove procene u svakom konkretnom slučaju zavisiti da li će snimanje biti dozvoljeno ili ne (npr. zarad zaštite žrtava silovanja, nasilja u porodici i sl. kao i kada su žrtve maloletna lica policija će po pravilu zabraniti snimanje).

- Kako Komunalna policija nije policija u smislu pomenutog Zakona ona ne raspolaže ovom vrstom ovlašćenja i ne može vam zabraniti snimanje njihovog rada u javnosti – istaknuto je na sajtu “ProBono”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja