Dačić: Libijci, otkrijte istinu o otmici Srba
Foto: Zorana Jevtić

Ministar traži detalje o stradalim diplomatama

Dačić: Libijci, otkrijte istinu o otmici Srba

Društvo -

Tri meseca čekamo izveštaj iz Libije o kidnapovanju Slađane Stanković i Jovice Stepića. Zašto je to tako, ne znam, kaže ministar spoljnih poslova

Zvanični izveštaj libijskih vlasti o razlozima otmice dvoje službenika naše ambasade Slađane Stanković i Jovice Stepića još nije dostavljen Ministarstvu spoljnih poslova, saznaje Kurir.Ovu informaciju potvrdio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.- Nismo dobili nikakav izveštaj, a radna grupa će sačiniti izveštaj bez toga. Tri meseca čekamo izveštaj iz Libije i nema ga. Zašto je to tako, ne znam - naveo je Dačić.Fale važni detaljiGeneralni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ističe da su nadležni u Libiji naveli da još rade na slučaju:- Nažalost, nisu nam dostavljene potrebne informacije, a tiču se razloga otmice. Nijedan zvanični izveštaj o činjenicama i okolnostima. Mi na tim stvarima insistiramo i one su nama bitne. Mediji su pogrešno preneli, mi dobijamo izveštavanje iz našeg DKP. Uporni smo i nedostaje da oni dostave taj deo, kao i da američke službe razjasne okolnosti bombardovanja.Odalović misli da je razlog nedostavljanja izveštaja, između ostalog, i stanje koje je tada bilo u Libiji. On navodi da je sada promenjena struktura vlasti.- Verovatno ovi drugi nisu uspeli kvalitetno da sagledaju sve činjenice, kao i da ih urede i odgovore. Uporni smo da i dalje tražimo detaljan izveštaj. Nažalost, novih informacija o razlozima otmice nemamo - rekao je Odalović.

Ubijeni... Slađana Stanković i Jovica Stepić
Ubijeni... Slađana Stanković i Jovica Stepić

Jovičina ćerka Olivera Stepić kaže da ne krivi nikoga, ali da sumnja da će libijske vlasti otkriti okolnosti i razloge otmice i ubistva srpskih državljana.- Koje libijske vlasti, tamo se ne zna ko koga bije i ko šta radi. Verujem da se nikada neće otkriti pravi razlog njihove otmice i prava istina - navodi ona.U zarobljeništvu 104 danaPodsetimo, Slađana i Jovica oteti su 8. novembra prošle godine, kada je u libijskom gradu Sabrati napadnuta kolona u kojoj se nalazio i srpski ambasador Oliver Potežica s porodicom. U zarobljeništvu su proveli 104 dana, a stradali su u američkom bombardovanju terorističkog kampa 20. februara.

MSPNAŠLI POSAO SLAĐANINOM MUŽUOdalović navodi da je MSP pronašlo posao mužu Slađane Stanković.- Doneli smo rešenje o njegovom upućivanju na rad u Moskvi, pošto je nezaposlen. Lepo je prihvatio naš predlog i u toku ovog meseca će sa ćerkama otići tamo da radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track